Bitka za Novi Sad: Tribina protiv rušenja graditeljskog nasleđa

Na tribini će govoriti Teofil Pančić, Donka Stančić i Dinko Gruhonjić

07. apr 2016

Građanska inicijativa „Bitka za Novi Sad – stop rušenju“ najavila je danas da će u petak, 8. aprila, održati javnu protestnu tribinu povodom pokušaja gradske vlasti u Novom Sadu da sruši poslednje kuće u Novom Sadu koje su napravljene od trske i koje su donedavno bile pod zaštitom države.

U najavi tribine se objašnjava da je reč o čuvenim trščarama u Ulici Kraljevića Marka, koje gradska vlast želi da uništi kako bi na njihovom mestu bili sagrađeni soliteri od devet spratova, čime bi i poslednji fizički trag nekadašnjeg Novog Sada zauvek nestao.

„Građani okupljeni u inicijativu ‘Bitka za Novi Sad – stop rušenje’ protive se vandalskom činu rušenja najstarijih kuća u Novom Sadu jer žele da vredno graditeljsko nasleđe spasu za buduće generacije Novosađana, ali i da sačuvaju uspomenu na vreme kada su gotovo sve kuće u našem gradu bile sagrađene od trske i blata“, piše u najavi.

Građanska inicijativa, koja je okupila više udruženja građana i pojedinaca, protestnu tribinu organizuje u prostorijama Mesne zajednice „Sava Kovačević“, u ulici Save Kovačevića broj 15, s početkom u 16 časova.

Na tribini će govoriti novinar i publicista Teofil Pančić, nekadašnja direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Donka Stančić i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga