‘Bitka na Neretvi’ od danas i službeno hrvatski film

Bitka na Neretvi, najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivat će se kao film hrvatskih autora

09. mar 2013

Bitka na Neretvi, najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivat će se kao film hrvatskih autora, potvrdili su danas Jadran film i Veljko Bulajić, redatelj tog filma koji je u proteklih četrdesetak godina otkad je snimljen najčešće označavan kao jugoslavenski.

To je bio međunarodni projekt s više producenata, dio njih bio je okupljen u Udružene jugoslavenske producente, a imao je i strane koproducente. Izvršni producent bio je Jadran film koji će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora koji su, ističu u toj kući, riješenih na zadovoljstvo sviju strana, ubuduće biti jedini ovlašten taj film zastupati.

Osim međunarodne distribucije, javlja novinska agencija Fena, Jadran film će preuzeti zaštitu autorskih prava, osim redateljevih, i snimatelja Tomislava Pintera, skladatelja Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.

„Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulirali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji suradnici za to nikada nismo dobivali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji“, ustvrdio je Bulajić, podsjetivši da je na projektu bilo osamdeset posto filmskih radnika iz Hrvatske.

Po njegovim riječima, dosadašnja distribucija u kinima i televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvaliteta prikazivanih kopija bila je tehnički nezadovoljavajuća.

Bitka na Neretvi snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata na ovim prostorima, a polučio je veliku gledanost. Samo u Jugoslaviji pogledalo ga je, kaže Bulajić, više od četiri miliona ljudi, a njih 350 miliona u svijetu.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu, nakon čega je u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svjetsku kino i televizijsku distribuciju.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga