Bistre reke u napuštenom bioskopu na Staroj planini

Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma

20. jul 2021

Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma “Bistre reke” biće održan prvi put od 22. do 25. jula u selu Temska podno Stare planine – na mestu na kojem je pružen jedan od ključnih doprinosa zaštiti staroplaninskih reka od nasrtaja investitora izgradnje MHE.

Radi razvoja svesti o tim važnim i osetljivim pitanjima, festival je organizovan u potpuno neuslovnom prostoru – u starom, razorenom seoskom bioskopu kojem takođe preti opasnost. Osobenost festivala “Bistre reke”, koji Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu organizuje pod sloganom „U napuštenom bioskopu“, jeste i to što će prikazati izbor i studentskih i profesionalnih filmova – u želji da studentima stvori priliku da, pored međusobne razmene iskustava, upoznaju i profesionalne stvaraoce u oblasti dokumentarnog filma.

Festival “Bistre reke”, kako je istakao FDU, organizovan je u skladu sa savremenim svetskim i evropskim trendovima u kojima je tema zaštite životne sredine među najvažnijima, ali i imajući u vidu ciljeve Ministarstva kulture i informisanja Srbije u okviru kojih se decentralizacija kulturno-umetničkog stvaralaštva izdvaja kao jedan od prioriteta kulturnog razvoja, te deleći opštu brigu za održivi opstanak i razvoj ruralnih područja.

Umetnička direktorka festivala “Bistre reke”, redovna profesorka FDU Narcisa Darijević Marković odabrala je 15 filmova za takmičarske kategorije i četiri za revijalni program, a reč je o ostvarenjima koji tematizuju aktuelna i važna pitanja u oblasti ekologije, ravnopravnosti u društvu, slobode i identiteta.

Festival će, kako je već najavljeno, otvoriti film Sonje Đekić “Speleonaut: Pod kamenim nebom” (2018) o nesvakidašnjem podvigu 34-godišnjeg istraživača Milutina Veljkovića koji u vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine kreće na jugoistok Srbije, u nameri da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, što je i učinio, već i da prodre u vasionu dubine. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u vremenu i prostoru pećine, „Speleonaut“ iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom. Film sadrži mnoštvo odlomaka iz opsežnog pećinskog dnevnika glavnog junaka – od svakodnevnih poslova, kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenja sopstvenog zuba, čežnje za ženom, borbe sa poplavom i halucinacijama.

Prema rečima Zorana i Svetlane Popović (CVK Kvadrat), producenata “Speleonauta”, to je “vremeplov koji nas vraća u vremena fantastičnih uzleta čovečanstva, kada su sve oči bile uprte u zvezde i kosmička prostranstva – vremeplov koji nas vodi u zabiti Srbije da bi nam otkrio čoveka rešenog da napravi speleološki podvig koji će ga spojiti s letovima na Mesec i pretvoriti u jedinstvenog heroja svemirskih istraživanja”. Posle izuzetnih i otkrivajućih dokumentarističkih putovanja u filmovima “Moj drug Srbija” i “Kosma”, “Speleonaut” Sonje Đekić je “brižljivo satkano svedočanstvo o vremenu kosmičkih snova i dostignuća u spoju sa raskošnom vizuelnom autorskom interpretacijom dramatičnog dodirivanja nepoznatog, u prostorima i stanjima izvan uobičajenog ljudskog iskustva”, naveli su Zoran i Svetlana Popović, inače osnivači Festivala evropskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” u Beogradu.

Prvog festivalskog dana u napuštenom bioskopu u Temskoj, koja se nalazi inače oko 20 kilometara severozapadno od Pirota, biće održan i koncert grupe Zvučnici. Uoči svečanog otvaranja Festivala, u Muzeju odbrane reka Stare planine, koji je osnovan u avgustu 2020. godine povodom pola veka borbe za očuvanje prirode i reka, biće prikazan film “Reke žedne slobode” Dragane Božinović, te održana radionica 3D fotografije “Stereogled”.

Među filmovima festivala “Bistre reke” su i “VR Free” iranskog reditelja Milad Tangshira (Italija, 2019), “Plava granica” Ivana Milosavljevića (Srbija, Slovenija, 2020), “Ademovo ostrvo” Ivane Todorović (Srbija, 2020), “Viktorija, 15” Mine Petrović (Srbija, 2020), “Bjeli Božić” Josipa Lukića (Hrvatska, 2020), “Žeteoci” Gale Negrello (Srbija, Danska), “You Deserve the Ocean” Tamare Kadović (Crna Gora, 2018), “Drenjine” Nikole Stojanovića (Srbija, 2020), “Napolju cvetaju narandže” Nevene Desivojević (Srbija, Portugal, 2019), “Susret” Marija Strajnić (Srbija, 2020), “A sad se spušta veče” Maje Novaković (Srbija, BiH, 2019), “Čekaonica smrti” Davida Jovanovića i Đorđa Kosića (Srbija, 2020), “Odrazi” Tanje Drobnjak (Srbija, 2021), “San” Tamare Broćić (Srbija, 2020), “Moj svemir” Yuliye Molina (Hrvatska, 2020), “Trkija” Marije Vulić ((Srbija, 2019), kao i “Freske Studenice – misao o večnosti” (Srbija, 2019) profesorke Narcise Darijević Marković, koji će biti prikazan uz razgovor o restauraciji fresaka sa konzervatorkom – restauratorkom mr Stojankom Samardžić.

U čast nagrađenih biće prikazan film “Prizori iz života džukaca” Tanje Brzaković (2021), sa kojim će biti održan i razgovor.

Nagrade studentima dodeliće međunarodni žiri u sastavu: reditelj Boštjan Mašera iz Slovenije, stručna saradnica FDU na predmetu Filmska montaža Ana Radojičić i snimatelj Aleksandar Kostić, redovni profesor FDU. Nagrade profesionalcima dodeliće studentski žiri koji čine: Nikola Polić, doktorand FDU, Olga Đurović, studentkinja Kamere (FDU) i Aleksa Kosanović, student Montaže (FDU).

Osim filmskih projekcija u napuštenom bioskopu u Temskoj, koje su najavljene svakog dana od 19 i 21 sat, festivalski program obuhvata i radionice snimanja filmova android telefonima, 3D fotografije i zvuka, kao i predavanje i radionicu “MetaVers – iza ivice realnog” koja će publiku uvesti u svet virtuelne realnosti.

Razgovori sa autorima biće održavani svakodnevno na izletištu Krivi vir.

Festival “Bistre reke” podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBski svet
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga