Biserko: Vlast nije spremna da prihvati realnost

“Ratnohuškački jezik povodom Oluje i najavljena deklaracija – znak da vlast nema nameru da se posveti regionalnoj saradnji”

08. avg 2017

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kaže da su događaji proteklih dana, kao što su obeležavanje Oluje i najavljena “deklaracija o opstanku nacije”, pokazali da Vlada Srbije “nema ozbiljne namere da se posveti regionalnoj saradnji i normalizaciji odnosa”.

“Sve što se poslednjih dana čulo sa raznih govornica ukazuje da aktuelna vlast nije spremna da prihvati realnost i da u tome ima široku podršku”, rekla je Biserko za Autonomiju.

Ona dodaje da Beograd, “očigledno pritisnut da prihvati realnost u regionu”, pokušava da markira, odnosno podseti na svoje “stvarne aspiracije”.

Ratnohuškački jezik povodom godišnjice Oluje bio je u funkciji, kao i svake godine, homogenizacije nacije i podsećanja na srpske žrtve iz Drugog svetskog rata, čime se zločini počinjeni u Hrvatskoj početkom devedesetih percipiraju kao pravedna osveta”, rekla je Biserko.

Ona je istakla da se pomenuta deklaracija najavljuje u trenutku kada su “izuzetno poremećeni kako regionalni, tako i međunarodni odnosi”.

“Dijalog o Kosovu bio je samo probni balon, ne samo da bi se eventualno podelila odgovornost oko Kosova već i da se homogenizuje nacija upravo na geostrateškim pitanjima”, rekla je Biserko.

Biserko međutim podseća da je najavljena deklaracija samo nastavak politike Srbije prema regionu.

“2011. usvojena je Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, u kojoj su navedeni načini, metode i sredstva za njenu implementaciju. Strategija je percipirana kao Memorandum II u promenjenim okolnostima”, podsetila je Biserko.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga