Biserko: Poricanje genocida da bi se sačuvala RS kao ratni plen

Dok se ne jasno odredi prema politici zločina i pljačke, Srbija će biti i sama talac tog nasleđa

15. jul 2014

“Krajnji cilj poricanja genocida u Srebrenici jeste da se onemogući normalizacija odnosa, pre svega između Bošnjaka i Srba, ali i da bi se sačuvala RS kao ratni plen“, rekla je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ona je u intervjuu sa portal Vijesti.ba navela da je drugi važni motiv poricanja – zaštita pozicija, karijera i koristi koju su pojedinci i grupe imali od rata.

„Svi poricatelji genocida veoma dobro su upoznati sa onim što se dešavalo ne samo u Srebrenici, nego i u čitavoj Bosni. Neki od njih su i direktno učestvovali u tome”, rekla je Biserko.

Ona je rekla da su odnosi u regiji veoma fragilni, a da su u poslednje tri godine odnosi Srbije i sa Hrvatskom i sa Bosnom – stragnirali. Susreti koji se dešavaju na visokom političkom nivou, po njoj, obavljaju se „pod pritiskom EU”, ali ih ne prate „odnosi na drugim nivoima i ne postoje konkretne strategije”.

„Još postoje brojni problemi koji proizilaze iz nasleđa ratova iz devedestih. Srbija nije spremna da ubrza njihovo rešavanje. U odnosu prema prošlosti krije se i ključ za budućnost. Sve dok se Srbija ne odredi prema prošlosti neće biti slobodna da ozbiljno promišlja ni svoju ni regionalnu budućnost. To znači sve dok se ne odredi prema politici zločina i pljačke biće i sama talac tog nasleđa”, rekla je Biserko.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga