Biserko: Daleko smo od pomirenja u regionu

Stereotipi nastali krajem osamdesetih u Srbiji danas su zacementirani

05. feb 2016

Ceo postjugoslovenski region se nalazi u dubokoj regresiji u svim oblastima, pa i kada je suočavanje sa prošlošću i pomirenje u pitanje, rekla je Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona je, otvarajući međunarodnu konferenciju “Regionalno pomirenje: dometi i problemi”, istakla da je Srbija veoma daleko od suočavanja sa prošlošću, a da je pitanje odgovornosti za ratove i zločine – “mera spremnosti društva Srbije da se modernizuje”.

“Miloševićevo nasleđe je moguće pobediti jedino ako se okrenemo licem prema njemu, a za to nema volje”, rekla je Biserko.

Ona je istakla da su stereotipi nastali krajem osamdesetih u Srbiji danas zacementirani i dodala da nacionalni identiteti nastali u zemljama regiona u proteklih dvadesetak godina samo “produbljuju razlike i reprodukuju konflikte”.

“Potrebno je uspostaviti moralni minimum koji će omogućiti Srbiji da se konstituiše kao društvo, a taj moralni minimum podrazumeva odnos prema zlu i zločinima”, rekla je Biserko.

Korać: Srbija nije odustala od svog ratnog programa

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać rekao je da Srbija nije odustala od ratnog programa iz devedesetih, bez obzira na formalne poruke koje danas šalje njena vlast.

„Čini se da se razlog za popularnost Srpske napredne stranke ne krije u njenoj evropskoj orijentaciji nego u uverenju građana da je evropski put samo privremen, a da vlast ne odustaje od nacionalnog, odnosno ratnog programa definisanog krajem osamdesetih i početkom devedesetih“, rekao je Korać na međunarodnoj konferenciji „Regionalno pomirenje: dometi i problemi“, koja se danas održava u Beogradu.

Korać je dodao da je odnos vlasti Srbije prema pomirenju u regionu licemeran, a da je nemoguće ući u taj proces „bez pravljenja inventara šta se desilo tokom devedesetih“, za šta ne postoji nikakva volja.

„Srbija je sa naprednjačkom vlašću zaustavila proces suočavanja sa prošlošću, a o tome svedoči činjenica da one koji su na Haškom tribunalu osuđeni za ratne zločine u Srbiji dočekuje kao heroje, čime želi da pošalju poruku da su nepravedno osuđeni“, kazao je Korać.

On je istakao da je vlast u Srbiji uzurpirala temu pomirenja u regionu, što je veoma opasno, jer oni u tome nisu iskreni, što najbolje govori odnos prema Bosni i Hercegovini.

Korać je izrazio bojazan da će u svetlu predizbornih aktivnosti u Srbiji odnosi u regionu biti dodatno pogoršani, jer će vlast u kampanji na taj način prikupljati jeftine političke poene.

Konferencija “Regionalno pomirenje: dometi i problemi” održava se u Beogradu u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava, uz podršku američke fondacije NED i Open Society fondacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga