Biserko: Bahato ponašanje ruskog ambasadora Čepurina

Kritike stigle i od zvanične Podgorice

28. nov 2013

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko zatražila je danas od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da razmotri da li je ponašanje ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina u skladu sa diplomatskim pravilima i ocenila da su njegove izjave „apsolutno bahate i neprihvatljive“.

„Helsinški odbor traži od Ministarstva spoljnih poslova da razmotri da li je ponašanje ruskog ambasadora Čepurina u skladu sa pravilima Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, član 41“, navela je Biserko u saopštenju za javnost.

Ona je ocenila da „učestali neprimereni“ javni nastupi Čepurina predstavljaju direktno mešanje u unutrašnje odnose u Srbiji. „Indikativno je da je svoje javno delovanje ambasador intenzivirao upravo uoči najavljenog održavanja prve međuvladine konferencije Srbije i EU. Otvaranje procesa pristupanja EU smešta Srbiju u geopolitičko okruženje kome ona pripada“, navela je Biserko. Ocenila je da izjave Čepurina o Kosovu omalovažavaju primenu Briselskog sporazuma i proces normalizacije odnosa između Beoghrada i Prištine.

Kao najevidentniji primer mešanja u suverene odluke Srbije, Biserko je navela Čepurinovu tvrdnju da je za Rusiju “crvena linija” koju Srbija ne sme da pređe njeno pristupanje NATO.

Dodala je da je posebno neprihvatljivo da Čepurin iz Beograda šalje uvredljive poruke zemljama u regionu i njihovim državnicima, pre svega Turskoj i Crnoj Gori. „Formulacije koje je tim povodom koristio ambasador Čepurin nisu samo nediplomatske, već apsolutno bahate i neprihvatljive“, ocenila je Biserko.

LSV: Ministarstvo treba da reaguje na izjave Čepurina

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da Ministarstvo spoljnih poslova mora da reaguje na izjave ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina koje, kako je istakla ta stranka, „ponižavaju Srbiju“.

Aleksandar Čepurin je juče u govoru na Akademiji za diplomatiju i bezbednost kazao da je za Rusiju neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO-u i da je to za njih „crvena linija koja im nikako ne odgovara“.

„Čepurinovo najnovije postavljanje crvenih linija na putu evropskih i evroatlantskih integracija Srbije je više od bahatosti i može se shvatiti kao da on pokušava da demonstrira nadmoć u odnosu na druge diplomate u Srbiji“, naveo je u svom saopštenju LSV.

Liga je podsetila da je Čepurin i u aprilu ove godine „prešao granicu diplomatskog ukusa“ kada je otvoreno govorio protiv evropskih integracija Srbije i objašnjavao stanovnicima Kosovske Mitrovice da „Srbija treba da se priključi životnoj snazi Rusije“. „Čepurin se ovde opustio, jer je predsednik Srbije dokazani rusofil koji je pre koju godinu u parlamentu izjavljivao da nema ništa protiv da Srbija bude ruska provincija, a ovih dana je puna srca primio vođu Putinovog motoraškog kluba“, dodaje LSV.

Ova stranka navodi da, za razliku od Rusije, Evropskoj uniji nije poklonjen NIS sa rezervama nafte i gasa, da EU ne plaća najnižu rudnu rentu na srpske energente, kao i da su donacije EU u milijardama evra veće od ruskih. „Nije Čepurin prvi ruski ambasador koji se ovako bahato ponaša u Srbiji. Njegov prethodnik Aleksandar Konuzin je to takođe radio držeći u Beogradu lekcije o patriotizmu“, dodaje LSV.

Podgorica kritikovala ambasadora Rusije u Beogradu

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova (MVPEI) saopštilo je danas da je izjava ruskog ambasadora u Srbiji da je „majmunska politika“ to što Crna Gora hoće u NATO „neprihvaljiva“ i da ne odražava „tradicionlano dobre odnose“ između Moskve i Podgorice.

Zvanična Podgorica je u regovanju povodom izjave ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina ocenila da je istup ruskog diplomate „potpuno suprotan standardima poštovanja i pristojnosti u diplomatskoj i međudržavnoj komunikaciji“.

Čepurin je, kako prenose mediji, rekao da je „majmunska politika“ to što Crna Gora hoće u NATO . „U politici, kao i svuda, postoje majmuni. To je kao moda. Najpre to neko radi svesno, a onda se pojavi mnogo njih koji za njim trče, nadajući se banani“, citiraju mediji izjavu ruskog diplomate, sa jednog javnog predavanja u Beogradu.

„Uvereni smo da ovakav istup, kojim se dovode u pitanje spoljnopolitički prioriteti i vrednosti kojima teži Crna Gora, kao kandidat za EU i NATO, ni na koji način ne odražava tradicionalno dobre političke i diplomatske odnose Crne Gore i Rusije, niti izražava karakter, principe i ciljeve ruske politike u međunarodnim odnosima“, navodi se u reagovanju crnogorskog ministarstva.

Ocenjeno je i da to što je Čepurin stav saopštio na javnom skupu u trećoj zemlji „teško može biti shvaćen kao prijateljski i partnerski doprinos saradnji i stabilnosti regiona“.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga