BIRODI zove građane da se uključe u antikorupcijsku revoluciju

Antikorupcijska revolucija je počela

15. apr 2017

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da će u gradovima u Srbiji biti osnovana antikorupcijska tela sastavljena od građana sa integritetom – stručnjaka, novinara, profesora, aktivista, uzbunjivača, koja će kontrolisati sprovođenje antikorupcijskih mera iz lokalnog antikorupcijskog plana.

„BIRODI poziva sve lokalne medije, nevladine organizacije, strukovna udruženja sindikate, akademske institucije, a posebno građane da iskoriste ovu priliku i da svoje gradove oslobode od korupcije, bilo predlaganjem članova u tela, bilo monitorisanjem procesa“, navodi se u saopštenju.

Na taj način stvara se antikorupcijska koalicija koja treba da doprinese boljoj primeni antikorupcijskih zakona, razvoju profesionalnog i ličnog integriteta, zaštiti uzbunjivača, tj. stvaranju antikorupcijske koalicije koja treba borbi protiv korupcije da da legitimitet koji do sada nije imala, ukazao je BIRODI.

Pošto Agencija za borbu protiv korupcije nema resurse i nadležnosti podršku i evaluciju primene lokalnih antikorupcijskih planova BIRODI će izraditi i primeniti lokalne antikorupcijske planove svim lokalnim samoupravama, a organizovaće i sistem evalucije, kako bi nadomestio izostanak monitoringa sprovođenja i efekata.

Biro koji lokalnim samoupravama nudi pomoć u izradi i primeni lokalnih planova za borbu protiv korupcije, u saopštenju je dodao da je antikorupcijska revolucija počela i moguća je zahvaljujući primeni Modela lokalnih antikorupcijskih planova na nivou gradova u Srbiji, kao BIRODI zove građane da se uključe u antikorupcijsku revoluciju iz Poglavlja 23 u pregovorima za pristupanje EU.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga