BIRODI: Regularnost izbora dovedena u pitanje, prekršena tri zakona

"Neke televizije svojim izveštavanjem u kampanji stekle uslove da im se oduzme licenca"

05. apr 2017

Direktor programa u Birou za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je za televiziju N1 da je upitna regularnost izbornog procesa, kad je bilo kršenja tri zakona.

Gavrilović kaže da bi, što se tiče kampanje, želeo svim akterima i delu javnosti da postavi pitanje – da li možemo da govorimo o regularnim izborima ako imamo kršenje tri zakona.

Prvi zakon jeste Zakon o izboru narodnih poslanika – koji predviđa formiranje nadzornog odbora koje će ispred Skupštine da nadzire proces, kaže. Imamo Zakon o elektronskim komuinikacijama, u kom se kaže da REM svojim postupanjem garantuje ostvarivanje javnog interesa u medijima i svojim nepostupanjem je prekršen taj zakon i treći, u slučaju Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, nabraja.

U 18 slučajeva je budući predsednik države prekršio Zakon o Agenciji, čiji jedan od članova zabranjuje javnim funkcionerima da javne skupove koriste za promociju stranke, dodao je Gavrilović, predstavljajući i rezulatate istraživanja koje je obavio BIRODI.

„Upitna je regularnost izbornog procesa, bar kada su u pitanju ova tri zakona“, kazao je.

Gavrilović navodi da smo imali disbalans u prikazu kandidata.

Kako navodi, pratili su i odnos između budućeg predsednika Aleksandra Vučić i drugih kandidata, kada su u pitanju informativne emisije. Navodi da je Vučiću „pripalo“ 9 sati vremena u centralnim informativnim emisijama, i da je dobio dosta više nego drugi kandidati.

„Nastavićemo, u saradnji sa novinarskim udruženjima i civilnim društvom da promovišemo ove naše nalaze, imali smo sastanke sa predstavnicima OEBS-a, prodiskutovaćemo o tome sa akademskom zajednicom, sa advokatima – da vidimo ko je odgovoran u REM zašto nije bilo monitoringa i zašto nije ostvarena zakonska obaveza“, naveo je on.

Gavrilović kaže da su mu iz tog tela u jednoj emisiji tokom prošle godine rekli da imaju savršeni softver za praćenje izborne kampanje i da će postavljati pitanje ko je u REM-u odgovoran što to telo nije radilo svoj posao.

„U razgovoru sa stručnjacima za oblast medija, s profesorima univerziteta, došli smo do saznanja da su neke televizije svojim izveštavanjem u kampanji stekle uslove da im se oduzme licenca“ naveo je on.

Firektor BIRODI navodi da će ovaj monitoring iskoristiti kao da je REM radio i pokrenuti sve postupke.

„Mediji su javno dobro, ne možete imati demokratsko društvo bez slobodnih medija“, istakao je Gavrilović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga