Birodi: Predsednik Srbije dobija najviše vremena na nacionalnim televizijama

Medijska glorifikacija Vučića i demonizacija Jankovića

21. avg 2017

Predesednik Srbije i lider Srpske napredne stranke ubedljivo je najviše zastupljen u centralnim informativnim emisijama na najvećim televizijma s nacionalnom frekvencijom.

Uz nesrazmernu zastupljenost Vučić prednjači i u pogledu konteksta u kojem se pojavljuje a koji je isključivo pozitivan.

Za razliku od njega bivši ombudsman i bivši predsendički kandidat Saša Janković jedini je od opozicionara predstavljen uglavnom u negativnom kontekstu, pokazao je monitoring Biroa za društvena istraživanja (Birodi).

Monitoring centralnih informativnih emisija na RTS-u, Pinku B92, Happy, Prvoj i N1 – sproveden je od 15. do 30. jula ove godine, objavio je Birodi na svom Tvitrer nalogu.

U tom periodu Aleksandar Vučić kao predsendik države imao je preko 8.700 sekundi na nacionalnim televizijama, a od ukupnog vremena samo 0,55 odsto bilo je u negativnom kontekstu. On je sa preko sto sekundi zastupljen i kao lider stranke, dok je njegova SNS stranka takođe nesrazmerno zastupljena u odnosu na druge političke aktere, sa oko dvesta sekundi, uglavnom u pozitivnom, a u manjem procentu u neutralnom kontekstu.

Premijerka Ana Brnabić bila je pet puta manje zastuljena od šefa države, sa oko 1.700 sekundi, takođe pretežno u pozitivnom kontekstu.

Od opozicionih lidera najzastupljeniji je Saša Janković sa 255 sekundi, ali u najvećoj meri u negativnom kontekstu, dok je u tek oko desetak odsto vremena taj kontekst neutralan.

Pokret Dosta je bilo zastupljeniji je od svog lidera na najvećim medijima, ali sa svega 21 sekundom. I Pokret i Radulović predstavljeni su isključivo u pozitivnom kontekstu.

Za Demokratsku stranku ove televizije izdvojile su 87 sekundi u informativnim emisijma, a za Demokratsku stranku Srbije pet sekundi. Obe stranke predstavljene su pozitivno ili neutralno.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga