BIRODI: Dobro je što REM neće nadgledati izbore, da se ne brukaju

Put kako se suspenduju institucije koje ne služe javnom, već partikularnim interesima

10. mar 2017

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozdravio je danas odluku Republičke agencije za elektronske medije (REM) da tokom predstojeće izborne kampanje za predsednika Srbije ne sprovodi monitoring nad izveštavanjem elektronskih emitera i televizija, preko kojih se dve trećine graana informiše o izbornim dešavanjima.

„Pobeda koja je izvojevana zahvaljujući činjenici da REM nije mogao sebi da dozvoli novo brukanje time što bi i ovaj put morao da zaćuti, a znajući kakvo je stanje, pokazuje put kako se suspenduju institucije koje ne služe javnom, već partikularnim interesima“, navodi se u saopštenju.

BIRODI je ocenio da je dosadašnji monitoring bio sveden na merenje sekundi bez tonaliteta i da nije pronađeno rešenje za tzv. „funkcionersku kampanju“, u kojoj državni funkcioneri koriste svoje funkcije za predizborne aktivnosti.

Takođe je upućena kritika zbog činjenice da REM nije blagovremeno objavljivao izveštaje.
„Objektivan, stručan, usaglašen sa međunarodnim standardima i međunarodno uporediv monitoring medija tokom izborne kampanje, kakav je BIRODI-jev, uz monitoring drugih organizacija je naterao REM na prikrivanje slike o izveštavanju medija o izbornoj kampanji“, navodi se u saopštenju.

Regulatorno telo za elektronske medije potvrdilo je ranije da nije donelo posebnu odluku o praćenju predsedničkih izbora, već će nadzor vršiti po prijavama graana o uočenim nepravilnostima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga