BIRN: Potvrđena manipulacija – postojale potvrde o smrti za tri puta veći broj umrlih od korone

"Broj umrlih tri puta veći od ukupno 3.130 preminulih, koliko je za isti period zvanično objavljeno"

12. okt 2021

Tokom prošle godine postojale su uredno popunjene potvrde o smrti u kojima se kovid kao uzrok navodi u preko deset hiljada slučajeva, dok je zvanično saopštavan daleko manji broj – oko tri hiljade, piše BIRN.

Kada je letos zvanično saopšteno da je u Srbiji od korone preminulo 10.356 ljudi, javnosti je prećutan važan detalj – ovaj broj utvrđen je na osnovu potvrda o smrti koje su lekari popunili tokom prošle godine i u njima kao uzrok smrti naveli virus korona potvrđen laboratorijskim nalazima ili na osnovu kliničke slike.

Ovaj broj tri puta je veći od ukupno 3.130 preminulih koliko je za isti period zvanično objavljeno na sajtu covid19.rs, a na osnovu kog mediji svakodnevno u 15 sati informišu građane o toku pandemije.

To znači da su tokom 2020. godine postojali tačni brojevi preminulih, za njih se znalo na nivou bolnica u kojima su popunjavane potvrde o smrti, ali su do javnosti stizali neki drugi, umanjeni podaci.

Kako je došlo do toga da se objavljuju umanjeni brojevi umrlih od korone, pitanje je na koje nije odgovorila Komisija za analizu smrtnih ishoda.

Danas, kada dnevno od korone umire oko 50 ljudi, podaci i dalje predstavljaju problem. Dosadašnje upravljanje epidemijom pokazuje ne samo da su podaci netransparentni, već i da nije jasno na osnovu kojih informacija Krizni štab donosi odluke.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović kaže za BIRN da on, kao ni drugi članovi medicinskog dela Kriznog štaba, ne raspolažu svim podacima o toku pandemije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Nesvrstani
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga