Biomasa neiskorišćena u Vojvodini

Svetska agencija za biomasu pomoći će Vojvodini

16. jul 2013

– Biomasa je značajan energetski resurs u Vojvodini, a čak 90 odsto ovog potencijala u Vojvodini nije iskorišćeno, izjavio je danas predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić u razgovoru sa Hajncom Kopecom (Heinz Kopetz), koji predvodi delegaciju Svetske asocijacije za biomasu (WBA) u

– Vojvodina raspolaže tipičnim sirovinama za proizvodnju biogasa, kao što su stajsko đubrivo, ostaci ratarske proizvodnje, organski deo otpada iz domaćinstava i industrije, kao i energetski usevi, uključujući silažu od kukuruza, rekao je Pajtić.

Prema rečima vojvođanske sekretarke za energetiku Nataše Pavićević-Bajić, WBA će, nakon sagledavanja mogućnosti, pomoći Pokrajini da do kraja godine izradi strateški dokument sa smernicama razvoja energetskog sistema, zasnovanog na obnovljivim izvorima energije iz domaćih resursa.

Prema rečima Hajnca Kopeca, velika prednost takve strategije je što doprinosi ublažavanju negativnih klimatskih promena, unapređenju energetske bezbednosti i, uz ulaganja lokalnih grupa u mini-postrojenja, otvaranju novih radnih mesta u ruralnim područjima.

Kopec je istakao da bi, zbog velike sličnosti, Vojvodina trebalo da sledi iskustva Danske u korišćenju obnovljivih izvora energije.

Svetska asocijacija za biomasu sa sedištem u Švedskoj je globalna organizacija sa članovima sa svih kontinenata, koja pruža podršku u sektoru bioenergije. Njeni članovi su nacionalne i regionalne bioenergetske organizacije, institucije, kompanije i pojedinci.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga