Bimal iz Brčkog kupuje somborsku uljaru Sunce

Sunce” je pre deset godina od Miroslava Miškovića, to jest "Delte", kupio vlasnik “Inveja” Predrag Ranković Peconi i od tada fabrika je imala nekoliko uspona i padova

13. jan 2017

Kompanija „Bimal“ iz Brčkog namerava da kupi fabriku ulja „Sunce“ iz Sombora, saznaje „Agrosmart“. Prema nezvaničnim informacijama, pregovori dveju uljara privedeni su kraju ali konačan ugovor o kupovini „Sunca“ još nije potpisan. „Bimal“ već neko vreme koristi pogone za preradu uljarica u Somboru, a namera mu je da postane i vlasnik srpske uljare.

U kompaniji „Sunce“ nisu odgovorili na pitanje da li ih „Bimal“ preuzima, a ni iz brčanske uljare nisu želeli da se oglase tim povodom. U Poslovnom sistemu „Invej“ pak kažu da je „Sunce“ i dalje u njihovom vlasništvu.

-„Sunce“ je naše, a „Bimal“ nam je partner u komercijalnom poslu. Jesmo partneri, ali naše je legitimno pravo da ulazimo u partnerske odnose u kojima jedna kompanija daje sirovinu, a druga svoje pogone za proizvodnju – rečeno je Agrosmartu u „Inveju“.

Ipak, na zvaničnoj prezentaciji “Inveja” među članicama ovog poslovnog sistema nema kompanije “Sunce”. Za razliku od somborske uljare, kompanija „Vital“ nalazi se među članicama „Inveja“ na sajtu ovog poslovnog sistema.

O prodaji somborske uljare već dugo se spekuliše, a pre “Bimala” u njoj je uljarice prerađivala novobečejska kompanija “Žitoprerada”. “Sunce” je pre deset godina od Miroslava Miškovića, to jest „Delte“, kupio vlasnik “Inveja” Predrag Ranković Peconi i od tada fabrika je imala nekoliko uspona i padova, a jedan od načina rešavanja problema u poslovanju bio je izdavanje u zakup. „Invej“ ima praksu da drugim uljarama ustupa i prerađivačke kapacitete u vrbaskom „Vitalu“.

“Bimal” je privatizovan 2002. godine, a većinski vlasnik je austrijska firma “Sid oil” (Seed Oil Holdings). Do sada je, kako su saopštili vlasnici, u razvoj proizvodnih kapaciteta brčanske fabrike uloženo preko 100 miliona konvertibilnih maraka. “Bimalovo” ulje može se naći na tržištu regiona, Evropske unije, a predstavnici kompanije izjavljivali su da se u poslednjih nekoliko godina beleži sve veći izvoz u Tursku i zemlje Bliskog istoka te da su proizvodi stigli i do Kine i Malezije.

(Agrosmart)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga