Bilčik: Smanjenje cenzusa iznenađenje, pitanje zašto se ta ideja sada pojavljuje

"To nije bila tema međustranačkog dijaloga"

14. jan 2020

Pitanje izbornog cenzusa, koje je tema u Srbiji, tema je i u Strazburu. Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da ga je ta vest iznenadila, kao i da to nije bila tema međustranačkog dijaloga, kome je prisustvovao.

„Ta promena bi došla prilično blizu izbora, zato postavljam pitanje zašto se ta ideja sada pojavljuje, jer nije bila tema na dijalozima“, rekao je Bilčik za televiziju N1.

„Ovde počinjemo hrvatsko predsedavanje EU, jedna od glavnih tema je proširenje EU. To uključuje i pažljivo posmatranje šta se dešava u zemljama kandidatima, kao što je Srbija“, kaže on.

Bilčik je rekao da ga je iznenadila vest o snižavanju cenzusa, kao i da ga sada interesuje.

To nije bila tema međustranačkog dijaloga kome sam ja prisustvovao. Imaćemo izbore ovog proleća i to je velika promena za izborni sistem koja bi mogla da se napravi. Ta promena bi došla prilično blizu izbora, zato postavljam pitanje zašto se ta ideja sada pojavljuje, jer nije bila tema na dijalozima“, rekao je Bilčik.

Kako je rekao, postoji cenzus u zemljama EU, to nije revolucionarno pitanje.

„Sa pravne strane ovo pitanje može da se uradi, ali je pitanje političkog tajminga ove debate. Zabrinut sam, setite se da je srpski parlament usvojio nedavno neke promene izbornog sistema, koje treba da utiču na kampanju, o ovim zakonima se mnogo pričalo među političkim akterima i na dijalogu je bilo o tome reči. Oni uključuju pravila finansiranja i pitanja koja uključuju Agenciju za borbu protiv korupcije, ali suštinski ne menjaju proces“, kaže.

Što se tiče cenzusa, kaže on, to bi predstavljalo veliku promenu.

„Mislim da ovo pitanje zahteva veliku javnu debatu, pitanje je zašto se pojavljuje sada. Ne dovodim u pitanje debatu o cenzusu, to je debata koja može da postoji u svakoj zemlji, postavljam u pitanje tajming ove odluke, za mene je ovo iznenađenje“, kaže on.

Prema njegovim rečima, za takvu stvar je bitan pravi tajming, kao i da postoji poverenje u izborni sistem.

„Moramo da izvedemo sve stranke na izbore, to je naš glavni cilj, da postoji poverenje u izborni sistem, zato postavljam pitanje tajminga ove ideje“, kaže.

Kako je rekao, datum izbora još nije objavljen.

„Srećan sam, do jednog određenog nivoa što smo postigli određene političke dogovore, i da su u tim dogovorima učestvovali svi akteri, počeli smo sa određenim brojem promena koje treba da poprave stanje. Sada mogu da kažem da sve posmatramo veoma opsežno i nadamo se da ćemo još jednom posetiti Srbiju pre kampanje. Tada ćemo dublje sagledati promene“, kaže.

Bilčik, kako kaže, razume da je situacija teška.

„Naša uloga je da učestvujemo u facilitaciji ovog dijaloga i strateški cilj tih razgovora je članstvo u EU i da se ustanove institucije jedne parlamentarne demokratije. Svi treba pažljivo i ozbiljno da pristupe ovim stvarima, EU naravno kada se tiče statusa kandidata jedne zemlje, ona razmatra sve ove stvari. Dakle, data zemlja kandidat mora da ima izborni proces koji funkcioniše, moramo da nađemo način da vidimo da sve političke snage učestvuju u kampanji i izborima“, kaže Bilčik.

Ističe da je danas slušao premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, kao i da misli da je sada pravo vreme da se vidi hrvatska sposobnost, da pokaže svoju spremnost što se tiče proširenja.

„Mislim da je to važan izazov za Zagreb i za hrvatsko predsedavanje EU. Jedna velika poruka koju smo čuli je da i za EP i za EK je da moramo da proširenje stavimo kao prioritet. Samit u Zagrebu ne treba da bude samo o povezanosti, već moramo da rešimo određena pitanja koja se tiču i zemalja članica i u narednim nedeljama moramo da zauzmemo poziciju i stav o proširenju i metodologiji proširenja“, kaže on.

Kaže da postoji velika podrška što se tiče proširenja, ali je glavno pitanje kako će zemlje članice da gledaju na to.

„Moramo da imamo regionalnu posvećenost, takmičenje zemalja, da svi moraju da se kreću napred, čak i kada ispune kriterijume. Imamo izbore u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, sve to pažljivo posmatramo. Ovo je važan test za političku posvećenost, napretka političkih procesa u regionu…“, kaže Bilčik.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga