BiH, zemlja koju uništavaju

U utorak 3. oktobra će se navršiti godinu dana otkad BiH nema funkcionalnu vladu ili Vijeće ministara, kako se naziva izvršna vlast na državnom nivou

28. sep 2011

Posljednji pregovori lidera šest stranaka SDP, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS, Zlatka Lagumdžije, Sulejmana Tihića, Dragana Čovića, Bože Ljubića, Milorada Dodika i Mladena Bosića vođeni u Brčkom o formiranju Vijeća ministara propali su u ponedjeljak, a novih više neće biti.

Glavni akteri ukopani su u svojim pozicijama i teško je vjerovati da bi do ikakva dogovora moglo doći u dogledno vrijeme. BiH je time, godinu dana nakon izbora, bez formirane vlasti na državnoj razini i bez dogovora o nastavku pregovora ušla u još dublju političku i institucionalnu krizu, najveću od kraja rata. O nizu zakona, takozvanom europskom paketu – zakon o državnoj pomoći, zakon o vojnoj imovini, zakon o popisu stanovništva i implementaciji presude u slučaju Sejdić – Finci – stranački vođe nisu ni raspravljali, jer kako su zaključili, bez dogovora o Vijeću ministara i definiranja parlamentarne većine te zakone ne bi bilo moguće usvojiti, i tako već godinu dana.

Bosna i Hercegovina ipak neće biti rekorder nakon što napuni prvu godišnjicu bez vlade, jer se u istoj situaciji nalazi i Belgija. Ipak, situacija u Belgiji i Bosni i Hercegovini nije ni približno ista. I dok bez Vlade Belgija savršeno funkcionira i čak bilježi bolje rezultate nego s njom, Bosna i Hercegovina sasvim je druga priča. Nezaposlenost je u prvoj polovici ove godine porasla u oba entiteta, a u Federaciji BiH dosegla je najvišu razinu u proteklih pet godina. Jedva je spašeno 88 milijuna eura iz pretpristupnih fondova Europske unije nakon što su u izravnom sastanku Lagumdžija i Dodik dogovorili raspodjelu sredstva u posljednji trenutak. BiH ne može računati na međunarodne zajmove sve dok se ne formira nova središnja vlada, a krediti su u vremenu ekonomske krize potrebni i jednom i drugom entitetu. Lanjski su izbori u BiH pokazali da ljudi žele promjene na bolje u pogledu životnog standarda, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, no dobar dio političkih elita u državi još je okrenut prema prošlosti. Vladajuće elite u Bosni i Hercegovini nikad ni nisu ostavile rat iza sebe, već su ga nastavile voditi drugim sredstvima u mirnodopskom razdoblju, a u centru njihovih razmišljanja još je bitka za teritorij.

‘Nažalost, u BiH prevladava egoizam dijela elita koji u nesređenoj državi za sebe prisvajaju privilegije i materijalne koristi’, rekao je prije nekoliko mjeseci visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko u razgovoru za Delo.

Jedino oko čega se političari u Bosni i Hercegovini mogu dogovoriti je da se ne mogu dogovoriti oko ničega.

(Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga