BiH propustila šansu da imenuje delegaciju u Savet Evrope

Na sednicu su došli svi delegati bošnjačkog naroda, nijedan delegat iz kluba srpskog naroda (SNSD), nijedan delegat iz HDZ BiH, a od hrvatskih delegata samo Zlatko Miletić iz Demokratske fronte (DF)

24. juna 2019

Predsedavajući Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bakir Izetbegović izjavio je da je BiH propustila šansu da imenuje delegaciju u Savet Evrope, jer danas hitno zakazana sednica tog doma nije održana zbog nepostojanja kvoruma.

„Imali smo rok do sutra u 10 časova da nam se ne desi da budemo jedina zemlja članica Saveta Evrope bez delegacije pri toj instituciji“, kazao je Izetbegović, konstatujući da ne postoji kvorum da se sednica održi.

Dodao je da je on zahtev poslao u petak ujutro, ali se u BiH „ne poštuje ni zakon, ni Ustav“.

Na sednicu su došli svi delegati bošnjačkog naroda, nijedan delegat iz kluba srpskog naroda (SNSD), nijedan delegat iz HDZ BiH, a od hrvatskih delegata samo Zlatko Miletić iz Demokratske fronte (DF).

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić u Predstavničkom domu parlamenta BiH izjavio je da SNSD ne odustaje od blokade funkcionisanja parlamenta, zahtevajući da se formira novi Savet ministara BiH.

„Danas je počelo zasedanje u Strazburu, koje traje pet dana. I da se delegacija izglasa, ona bi bila nevažeća dok je ne potvrdi Predstavnički dom“, rekao je Bosić za regionalnu N1 televiziju.

Navodeći da je Savet Evrope najstarija institucija koja se brine o ljudskim pravima, on je ocenio da je BiH neimenovanjem svoje delegacije u tu instituciju poslala lošu sliku o sebi.

„Naše učešće nije odlučujuće, delegacije se formiraju prema populaciji zemlje. Mi imamo pet delegata od nekih 450. Šaljete poruku da ne pripadate zajednici, da ste u problemu, ne možete da oformite delegaciju… Šaljete negativnu sliku“, istakao je Bosić.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga