BiH parafirala Protokol o adaptaciji SSP-a

Protokolom se predviđaju tehničke prilagodbe trgovinskog dijela odredbi SSP-a vezano za izvoz iz BiH na tržište EU-a i obrnuto

18. jul 2016

Šef pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine Hamdo Tinjak i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU-a u toj zemlji Lars-Gunnar Wigemark parafirali su u ponedjeljak u Sarajevu Protokol o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Protokolom se predviđaju tehničke prilagodbe trgovinskog dijela odredbi SSP-a vezano za izvoz iz Bosne i Hercegovine na tržište EU-a i izvoz Unije u Bosnu i Hercegovinu, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske EU u julu 2013. godine, a da bi se izbjeglo narušavanje bilateralne trgovine.

S danom njegove privremene primjene, EU će automatski ponovo uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz Bosne i Hercegovine na tržište Unije za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće („autonomne trgovinske mjere“).

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na hitnoj telefonskoj sjednici u petak usvojilo adaptaciju SSP-a.

Nakon ranijeg protivljenja ovom dokumentu, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je u RS-u postignuta saglasnost da član državnog Predsjedništva iz RS-a Mladen Ivanić potpiše sporazum o adaptaciji SSP-a.

Njemačka obećala pomoć

Ivanić je ranije kazao da čeka zvaničan stav Vlade RS-a o SSP-u.

Dodik je rekao da su otklonjeni svi problemi da se parafira adaptirani SSP, nakon razgovora s njemačkim ministrom poljoprivrede, konsultacija u Beogradu te konsultacijama vlasti RS-a s poljoprivrednim proizvođačima.

Vlada RS-a i Ivanić ranije su se protivili potpisivanju sporazuma o adaptaciji SSP-a.

Tvrdili su da je neprihvatljiv, zbog, kako su rekli, milionske štete koju će adaptirani SSP donijeti poljoprivrednicima.

Međutim, nakon što je Njemačka obećala pomoć u saniranju šteta, put za nastavak evropskog procesa za Bosnu i Hercegovinu je ponovo otvoren.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga