BiH: Obilježena godišnjica februarskih demonstracija

Najviše građana se okupilo u Tuzli

08. feb 2015

Građani u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova okupili su se u subotu da bi obilježili godišnjicu od najmasovnijih poslijeratnih protesta u Bosni i Hercegovini. Dopisnici RSE bili su na licu mjesta u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Banjaluci i Zenici.

Najviše građana se okupilo u Tuzli. Njih oko 500 građana dalo je rok tamošnjoj vladi od tri mjeseca da riješe nagomilane probleme radnika.

„Danas su nama radnici brojnih firmi koje su od prošle godine do danas otišli u stečaj, jer su opljačkani kao i one firme zbog kojih smo se okupili 2014. Tražimo prava za te radnike i te firme“, poručio je jedan od okupljenih građana.

Građani su se okupili i u Sarajevu. Preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine oko stotinu stanovnika glavnog grada BiH nosilo je transparente na kojima su istaknute parole „Intelekt na prodaju“, „Znate li gdje je BiH?“.

Građani su na proteste izašli i u Zenici, Mostaru, Bihaću i Banjaluci. Kako su javili dopisinici RSE na trgovima ovih gradova okupilo se oko stotinjak ljudi. Na pitanje našeg dopisnika iz Mostara Mirsada Behrama zbog čega je došao na protest, jedan Mostarac je odgovorio:

„Došao sam zato što vlast koja je bila i ova koja će biti ništa ne preduzima. Sve je to isto. Ništa se nije promijenilo, iako je prošla godina dana“, poručio je građanin Mostara.

Kako je javio dopisnik iz Zenice Šerif Babić, grupa građana je prošla glavnom ulicom i zaustavila se ispred uprave grada. Kako su izjavili, nisu zadovoljni odzivom na proteste, ali ni radom opštinske vlasti.

U Bihaću se u subotu okupilo stotinjak građana, javila je Dženita Duraković.

Građani su se okupili i na banjalučkom Trgu Krajine. Milorad Milojević prenio je da su se osvrnuli i na usvojeni Zakon o javnom redu i miru, koji je prije nekoliko dana usvojen u Skupštini Republike Srpske. Pored toga, kako su rekli, na ulicu su izašli zbog toga što ih je na to natjerala muka.

Okupljanje građana u svim bh. gradovima nadzirao je veliki broj policajaca.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga