BiH: NVO osuđuju napad na učesnike „Merlinke“

Tri osobe su u subotu uveče zadobile povrede glave kada je 10-tak maskiranih osoba upalo u sarajevsko kino Kriterion tokom održavanja Međunarodnog festivala kvir filma "Merlinka"

03. feb 2014

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine oštro je u nedelju osudila subotnji napad na učesnike kvir (queer) festivala „Merlinka“ u Sarajevu, kada povređene tri osobe.

„Obaveza BiH u procesu evropskih integracija jeste i puno poštovanje ljudskih prava LGBT osoba što podrazumeva i mogućnost javnog izražavanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta bez diskriminacije i pune zaštite od države“, saopšteno je iz Inicijative.

„Ovaj događaj još jednom pokazuje netolerantnost BiH društva prema drugom i drugačijem, a posebno prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta“, navodi se u saopštenju Inicijative i poziva policija Kantona Sarajevo da profesionalno i objektivno sprovede istragu, kao i tužilaštvo i sud da procesuiraju počinioce napada.

I Helsinški komitet za ljudska prava u BiH osudio je napad na učesnike kvir festival. Kako se navodi, ovakav fizički napad „svedoči o odsustvu tolerancije prema razlikama u seksualnoj orijentaciji i podvlači pravo svake osobe na slobodno polno izražavanje“.

Do sada je napad na učesnike festival osudila i američka Ambasada u Sarajevu, a niko od zvaničnika i institucija BiH to još nije učinio. Skup u bioskopu nije obezbeđivala policija.

Tri osobe su u subotu uveče zadobile povrede glave kada je 10-tak maskiranih osoba upalo u sarajevsko kino Kriterion tokom održavanja Međunarodnog festivala kvir filma „Merlinka“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga