BiH: Novi kamen s natpisom ‘Don’t forget ’93’ u Mostaru

Građani Mostara postavili drugi kamen nakon što je u ponedjeljak uništen kamen koji podsjeća na rušenje mosta

30. mar 2016

Nakon što su vandali u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Neretvu sa Starog mosta bacili kamen na natpisom „Don’t forget ’93“, koji se prilikom pada na stijenu raspao, u kasnim poslijepodnevnim satima u utorak građani Mostara postavili su drugi kamen.

Taj kamen je ostao na obali Neretve nakon izvlačenja ostataka Starog mosta, a na kojem je danas počelo iscrtavanje istog natpisa koji zapravo poručuje da se rušenje spomenika UNESCO-a ne zaboravi i ne ponovi.

Ovo nije prvi incident koji se dogodio na Starom mostu i u njegovom okruženju, zbog čega je policija morala intervenirati, podsjeća agencija Anadolija.

Bez osiguranja

Uprkos činjenici da su Stari most i stara gradska jezgra Mostara pod zaštitom UNESCO-a, građani su ogorčeni činjenicom da zaštićenu zonu grada u noćnim satima niko ne osigurava.

„U noći 27/28. marta 2016. godine oko 03:25 sati PU Mostar je obaviještena da NN osobe na lokalitetu Kujundžiluka u Starom gradu razbijaju inventar ugostiteljskih objekata. Odmah su na lice mjesta izašli djelatnici policije te utvrdili da su iz UO ‘Košćela’ bačena tri stola i stolice u baštu restorana ‘Labirint’, ispred objekta ‘Vino i more’ je razbijena rashladna vitrina, na samom Starom mostu je razbijena betonska saksija, dok ispred ugostiteljskih objekata nedostaje još neutvrđen broj drvenih klupa i stolova. O svemu je upoznat Odjel kriminalističke policije“, ističu iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osim kamena s natpisom „Don’t forget ’93“, koji se nalazio na zapadnoj strani Starog mosta, razbijena je i ploča na prilazu Mostu s istočne strane na kojoj su ispisna imena donatora obnove Starog mosta, čime je ovaj spomenik zadobio znatna oštećenja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga