BiH: Dobar, ali nedovoljan potez Beograda oko referenduma

"Srbija ima obavezu podržavati provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno suprotstavljati se antidejtonskim aktivnostima"

01. sep 2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je odluka vlasti Republike Srbije da ne podrže Republiku Srpsku (RS) u održavanju referenduma odgovoran potez i znak dobre volje i zrelosti politike Beograda u kritičnom trenutku.

„Uvjeren sam da očuvanje poretka uspostavljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom predstavlja zajednički interes BiH i Srbije, odnosno realan osnov za očuvanje regionalne stabilnosti i mira, koji je svima neophodan okvir za napredak“, rekao je Izetbegović.

Istovremeno, Izetbegović je prokomentarisao i to da Srbija nije ni zaustavila predsjednika RS Milorada Dodika u namjeri da održi referendum, ocjenjujući da Srbija ima obavezu podržavati provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno suprotstavljati se antidejtonskim aktivnostima, ali da izostanak snažnijeg pritiska nije neočekivan potez, jer vlastima RS-a očigledno žele prepustiti punu odgovornost za odluke i postupke, i za sve što iz tih odluka i postupaka može proizići.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je poslijepodne razgovarao u Beogradu sa srbijanskim premijerom, rekao je da ga nije iznenadila odluka zvaničnika Republike Srpske da ne odustanu od referenduma nakon odluke Srbije da ga ne podrži.

Čović je kazao i da očekuje da će se referendum održati, te da se nakon toga neće ništa promijeniti.

„Nije me iznenadilo. Očekujem da će se referendum održati. Sugerirao sam kolegama da odluke Ustavnog suda nisu za komentarisanje, kao ni odluke PIC-a. Neće se ništa promijeniti. Stvorili smo pretjerane tenzije“, ocijenio je Čović.

Na potezu Inzko?

Na odluku Srbije da ne podrži referendum, potpredsjednik RS Ramiz Salkić kaže da se radi o značajnom koraku ka stabilizaciji prilika u regionu, ali, kako je naveo, nedovoljnom da se riješi pitanje referenduma u RS-u.

„Sada je na potezu Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, da poništi odluku Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma i stavi tačku na čitav ovaj proces kako bismo se mogli vratiti normalnom životu i stepenu saradnje koju smo postigli u proteklom periodu“, naglasio je entitetski potpredsjednik.

Od stranačkih reakcija, saopštenjem za javnost oglasila se Stranka demokratske akcije. U saopštenju za javnost navode da je Srbija napravila dobar potez, ali i da je nedovoljan, jer je, kako navode u ovoj političkoj stranci, potrebno da jasno zatraže neodržavanje referenduma.

SDA ocjenjuje i da je odluka Srbije put ka zaštiti Dejtonskog sporazuma, te da je Srbija kao nasljednik Savezne Republike Jugoslavije, koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum dužna da štiti i podržava sporazum i da svojim djelovanjem, ne miješajući se u unutrašnje stvari BiH, uklanja antidejtonske aktivnosti.

Pored SDA, reagovao je i lider Demokratske fronte Željko Komšić.

On je izjavio da je politika iz RS dovela u jako nezgodan položaj zvanični Beograd, ali da se Srbija opredijelila za proevropsku politiku.

(Dženana Karabegović, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga