Biblioteka u Subotici nema ni za knjige

Problemi u prepoznavanju osnovnih kulturnih vrednosti

23. jan 2015

Direktor Gradske biblioteke u Subotici Dragan Rokvić ukazao je da je lokalna samouprava za tu ustanovu izdvojila malo sredstava. On je u intervjuu za Mađar So istakao da će subotička Biblioteka ove godine za kupovinu novih knjiga imati jedva 300 hiljada dinara i poručio da postoji mogućnost otkazivanja pojedinih manifestacija.

Rokvić je objasnio da bi, prema zahtevima postavljenim pred biblioteke u gradovima sa 100 hiljada stanovnika, godišnje trebalo obezbediti 8,5 miliona dinara za kupovinu knjiga. Subotica je do sada, godišnje, odobravala 900 hiljada.

„I ove godine su nam odobrili toliko, ali zbog činjenice da su prošlogodišnju dotaciju preneli na ovu godinu, realna suma sa kojom raspolažemo ove godine je između 250 hiljada i 300 hiljada dinara. To je istorijski minimum i, kao direktor, mogu samo da se žalim zbog činjenice što deca iz Subotice neće moći dobiti potrebne knjige“, naveo je direktor Gradske biblioteke u Subotici.

Prema njegovim rečima, od nepunih milion dinara ta ustanova kulture je mogla kupiti između 700 i hiljadu knjiga. „Još je uvek veliki problem što sa Mađarskom i Hrvatskom nemamo bilateralne ugovore. Sramota je što još uvek moramo da švercujemo knjige preko granice i što su zbog toga pojedine nacionalne zajednice u teškom položaju. Zbog toga smo inicirali da se pojačaju ovdašnji izdavači. To bi bilo potrebno da se vratimo barem na nivo gde smo bili pre nekoliko decenija“, objasnio je Rokvić.

On je dodao i da su gradonačelniku Subotice upućene žalbe i da mu je ukazano na više tačaka raspodele novca.

„Grad je za ukupno informatičko uređenje Gradske biblioteke, znači za računare i ostalu tehniku, predvideo 10 hiljada dinara. Za obeležavanje 125. godišnjice postojanja biblioteke od grada nismo dobili ni dinara. Za sve manifestacije smo ukupno dobili 300 hiljada dinara, za organizovanje predavanja i radionica na primer, za celu godinu nam je ukupno odobreno 5 hiljada dinara“, rekao je direktor subotičke Biblioteke.

Kako je rekao, postoji mogućnost i da će ta ustanova otkazati neke manifestacije, koje su poznate širom Evrope. „Realna je bojazan da ćemo manifestacije, kao što su „Dani Kostolanjija“ ili „KIŠobran“ morati ove godine otkazati. Razgovaraću o tome sa gradonačelnikom, jer je sadašnja situacija zaista tragična“, istakao je Rokvić.

On je ocenio i da se vide problemi u prepoznavanju osnovnih kulturnih vrednosti.

„Grad bi morao biti ponosan na sve što muzej, istorijski arhiv i biblioteka predstavljaju, jer su to ogledala grada u kojima se vidi kakav je kulturni život u Subotici. Mislim da bi grad trebalo da usvoji mišljenje da su to bastioni kulture u gradu. Kulturna politika se međutim okrenula prema nekim drugim vrednostima. Nije moj posao da kritikujem rad drugih, ali kao direktor biblioteke ne smem da dopustim da se biblioteka ruinira i da se zaustavi civilizacijski razvoj“, poručio je Rokvić.

Kako je rekao, njegov zadatak je da o tome razgovara sa gradonačelnikom, ministarstvom i strateškim partnerima, jer je biblioteka javna institucija koju priznaju i u inostranstvu i koja služi za primer mnogima.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga