Biblioteka da nosi ime Mirka Đorđevića

On je bio naš razum i znanje, čovek od knjige, od obrazovanja

28. mar 2016

Uprkos nedostatku podrške od lokalnih vlasti, grupa meštana Šimanovaca ne odustaje od ideje da seoskoj biblioteci daju ime po Mirku Đorđeviću, književniku, publicisti i sociologu religije, koji je preminuo u aprilu 2014. godine, prenela je danas Radio-televizija Vojvodine.

Za njih je, kako su izjavili, to skroman pokušaj da se oduže svom najpoznatijem sugrađaninu.

Poštovaoci lika i dela Mirka Đorđevića opisivali su njegovu ljubav prema knjigama skoro kao patološku. One su bile neizostavni deo njegovog rada kao književnika, sociologa religije i publiciste.

Za meštane Šimanovaca Mirko je, pre svega, bio sugrađanin koji je svoje znanje nesebično delio. Otuda i ideja da svoju seosku, bezimenu biblioteku nazovu po njemu.

„Imao je problema zbog svog rada, ali je on bio naš razum i znanje, svi smo radosno slušali šta ima da kaže, zato on zaslužuje jednu ovakvu inicijativu, jer je bio čovek od knjige, od obrazovanja“, objašnjava pokretač inicijative Đorđe Ćirković.

Inicijativu podržava i Nezavisno društvo novinara Vojvodine čiji je Mirko Đorđević godinama bio saradnik. Za njih je on bio čovek koji je od Srbije pokušavao da napravi bolje mesto za život, kritikujući devijantno ponašanje u društvu, ali i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zbog čega je često bio napadan i marginalizovan u društvu.

„Smatramo da je on jedna izuzetna ličnost koja je ostavila impozantan trag u našoj kulturi, u našoj medijskog kulturi, religiologiji i u drugim oblastima kojima se bavio i jako nam je drago što je inicijativa potekla od građana Šimanovaca, jer znamo, zbog toga što smo imali prilike da radimo i sarađujemo sa Mirkom, koliko je voleo to mesto“, kaže Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Inicijativu, koja je pokrenuta pre skoro godinu dana, potpisalo je stotinak građana, ali za sada nema naznaka da bi na biblioteci uskoro mogla da se nađe tabla sa imenom Mirka Đorđevića.

Prepreka je u tome što, kako objašnjavaju u opštini Pećinci, biblioteka u Šimanovcima predstavlja ogranak matične biblioteke u Pećincima, koja takođe nema naziv. Te smatraju da je neophodno prvo nadenuti ime matičnoj, pa bi onda na red mogla da dođe i biblioteka u Šimanovcima.

Od inicijative meštani neće odustati, jer smatraju da je to skroman doprinos tome da sećanje na Mirka Đorđevića ne izbledi, a realizacija ne bi ništa koštala.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga