Biber: Zajednički angažman SAD i EU bio bi povoljan za Zapadni Balkan

Ovaj stručnjak preporučuje nekoliko koraka kako bi se ograničio "zloćudni uticaj drugih zemalja i obezbedila evroatlantska integracija Zapadnog Balkana"

31. avg 2019

Zajednički angažman SAD i Evropske unije (EU) mogao bi region Zapadnog Balkana vratiti na pravi put i pomogne u rešavanju izazova sa kojima se to područje suočava, ocenio je profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Biber je, u analizi „Američka politika na Zapadnom Balkanu“ Savetodavne grupe za evropsku politiku na Balkanu (BiEPAG) univerziteta u Gracu, naveo da sa podelom unutar EU o Zapadnom Balkanu i „nestabilnom američkom administracijom“ okolnosti nisu povoljne za obnavljanje efikasnog angažmana između EU i SAD o regionu.

„Otvorene izazove nije lako rešeti, a među njima su odnosi između Srbije i Kosova, nerešene unutrašnje polarizacije u Bosni i Hercegovini, i regionalne demokratske krize. Zbog toga se ne mogu lako postići rezultati“, rekao je Biber.

Ovaj stručnjak preporučuje nekoliko koraka kako bi se ograničio „zloćudni uticaj drugih zemalja i obezbedila evroatlantska integracija Zapadnog Balkana“, dodajući da bi zajednički angažman SAD i EU mogao region Zapadnog Balkana da „vrati na pravi put“.

Biber preporučuje koordinirano učešće SAD u dijalogu Srbije i Kosova.

„Budući da je dijalog između Kosova i Srbije prekinut 2018. godine zbog nedostatka napretka i rasprave o promeni granice, taj proces mora da bude obnovljen i usko je povezan s novom Evropskom komisijom, ali i sa SAD. To bi zahtevalo veću koordinaciju između EU i SAD i međusobno dogovorene parametre koji bi jasno definisali ciljeve“, rekao je Biber.

Stručnjak je preporučio bolju komunikaciju Vašingtona i Brisela i za rešavanje pitanja u BiH, kao i zajedničku podršku demokratskim pokretima i nezavisnim medijima na Zapadnom Balkanu.

Ceo izveštaj objavio je BiEPAG (Balkan in Europe Policy Advisory Group).

(Beta / Novi magazin)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga