Biber 04 – zbirka priča na jezicima regiona, tema pomirenje

U Novom Sadu će se u četvrtak održati predstavljanje te zbirke

18. okt 2021

Na četvrti konkurs Biber, koji promoviše regionalno pomirenje i smanjenje predrasuda i netolerancije – stiglo je oko 750 radova, a nagrađene su tri priče.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve.

Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

U žiriju su bili Tatjana Gromača, Anton Berishaj i Selvedin Avdić.

U Novom Sadu će se u četvrtak održati predstavljanje te zbirke, a u razgovoru će učestvovati Maja Halapir, dobitnica treće nagrade za priču „Trokut“, Marijana Čanak, čija je odlična priča „Razmjena“ uvrštena u zbirku, Bojan Krivokapić, dobitnik prve nagrade za priču „Ptičice“, Qerim Ondozi, prevodilac priča na albanski jezik i Davorka Turk ispred tima Biber.

Razgovor će voditi novosadska spisateljica Andrea Popov Miletić, naveli su organizatori.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Nesvrstani
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga