Bh. srednjoškolci: Ne želimo podjele već bolje obrazovanje

"Ne želimo da nas odvajaju po nacionalnim torovima i entitetima"

15. okt 2017

Srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine danas su s mirnog okupljanja u Sarajevu poru?ili da ne žele segregaciju u obrazovanju i da problem „dvije škole pod jednim krovom“ mora biti kona?no riješen.

„Naša osnovna poruka je stop segregaciji u srednjoškolskom obrazovanju“, kazao je Faruk Guti? iz Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koja je organizirala to okupljanje.

Guti? je dodao da su odlu?ili da ovaj skup organiziraju u nedjelju da bi pokazali da stotinu mladih ljudi iz 61 lokalne zajednice iz BiH mogu da se skupe u Sarajevu samo s jednim ciljem, da bi ukazali da ne žele segregaciju u srednjoškolskom obrazovanju na prostoru BiH.

„Ne želimo više podjele i da nas odvajaju po krvnim grupama. Ne želimo da nas odvajaju po nacionalnim torovima i entitetima. Želimo da imamo kvaliteteno obrazovanje. Želimo da vlasti, Federalno i kantonalna ministarstva, te Parlament BiH zaista ?uju poruku mladih srednjoškolaca iz BiH da ne želimo podjele ve? kvaliteteno obrazovanje. Ne želimo da idemo iz BiH, želimo da ostanemo ovdje, da radimo i doprinesemo bh. društvu“, izjavio je Guti? tokom okupljanja srednjoškolaca ispred zgrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

?lanica Asocijacije srednjoškolaca u BiH Amila ?engi? iz Sarajeva je kazala da fenomen „dvije škole pod jednim krovom“ ne smije ostati u BiH. ?lan UO Asocijacije srednjoškolaca u BiH Miljan ?urica iz Berkovi?a je kazao da u toj lokalnoj zajednici ne postoji fenomen „dvije škole pod jednim krovom“.

„Iz Republike Srpske dajemo podršku protiv segregacije u obrazovanju u BiH i ovim mirnim okupljanjem želimo ukazati vlastima da je došlo krajnje vrijeme da se taj problem riješi“, kazao je ?urica.

(Slobodna

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga