Bez skorog ukidanja dječijeg rada

Najgori oblici rada na koji su prisiljena djeca neće biti iskorijenjeni do 2016. godine, kao što je predviđeno

09. okt 2013

Najgori oblici rada na koji su prisiljena djeca neće biti iskorijenjeni do 2016. godine, kao što je predviđeno, saopćila je Međunarodna organizacija rada prilikom otvaranja konferencije o ovoj temi u Braziliji.

„Prije deset godina odredili smo cilj da iskorijenimo najgore oblike dječijeg rada do 2016. godine. Sa sadašnjim ritmom napredovanja nećemo postići ovaj cilj“, konstatirao je Guy Ryder, generalni direktor IOM-a.

„Radi se o kolektivnom političkom neuspjehu. Moramo napraviti pomake“, pozvao je Ryder prvog od tri dana 3. svjetske konferencije o djeci koja rade, prenosi Fena.

Među najgorim oblicima dječijeg rada su seksualna eksploatacija, situacije slične ropstvu, aktivnosti u trgovini ljudima i drogom i manipuliranje opasnim materijama.

Prema posljednjem izvještaju IOM-a, broj djece koja rade u svijetu smanjio se za trećinu od 2000. godine, s oko 246 miliona na oko 168 miliona djece u svijetu.

Opasne aktivnosti

IOM smatra da je oko 85 miliona djece angažirano na opasnim aktivnostima, koje dovode u opasnost njihovo zdravlje, sigurnost i moralni razvoj.

„Neka naš zajednički jezik bude iskorjenjivanje dječijeg rada u svim oblicima i u svim dijelovima svijeta“, kazala je brazilska predsjednica Dilma Rousseff, naglasivši da je njena zemlja uspjela od 2000. godine smanjiti za 67 posto broj djece od pet do 14 godina koja rade.

Ryder je pozvao vladare u svijetu da utvrde nove ciljeve i države koje nisu potpisnice konvencije 182 IOM-a (o radu djece) da joj se što prije pridruže.

Prema podacima IOM-a, dječiji rad se smanjio za oko 40 posto kod djevojčica, a oko 25 posto kod dječaka.

Među sektorima aktivnosti, poljoprivreda eksploatira najviše djecu, oko 98 miliona, ili 59 posto, uslužne djelatnosti oko 54 miliona i industrija oko 12 miliona.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga