Bez saglasnosti o decentralizaciji

U prilog tome govori izjava predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je poručio da je decentralizacija jedno od najznačajnijih pitanja za Srbiju i da ne sme da bude politički instrumentalizovana.

13. jun 2011

U vladajućoj koaliciji još nema saglasnosti o modelu decentralizacije koji bi bio najprihvatljiviji, piše Blic.
U prilog tome govori izjava predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je poručio da je decentralizacija jedno od najznačajnijih pitanja za Srbiju i da ne sme da bude politički instrumentalizovana.
„Ove ad hok političke akcije vezane za decentralizaciju koje se dešavaju uoči izbora ne smeju da dovedu do toga da izgubimo iz vida suštinu decentralizacije. Ne treba da stvorimo nove bastione moći umesto Beograda, već da izgradimo i održimo stabilnost u zemlji. To je naš pristup i nećemo odstupiti od decentralizacije i o tome ćemo i dalje diskutovati sa koalicionim partnerima i opozicijom. Decentralizacija ne sme da dovede u pitanje finansijsku stabilnost zemlje“, kazao je Tadić.
Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić kaže za Blic da očekuje da će Demokratska stranka podržati model decentralizacije koji je predložio URS.
„Očekujem da DS i svi koji su potpisali inicijativu za stavljanje našeg predloga na dnevni red parlamenta podrže njegovo usvajanje“, kaže Dinkić.
On objašnjava da nije tačna ocena Fiskalnog saveta da će predviđena izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave rezultirati povećanjem deficita od blizu 40 milijardi dinara u 2012. godini.
„Naš predlog predviđa da gradovi i opštine imaju za 40 milijardi veće prihode, tako što bi im ostajalo više novca od poreza na plate, ali bi republika imala manje transfere ka gradovima i opštinama“, kaže Dinkić i objašnjava kako bi se ostvarili manji rashodi.
„Prvo, republika bi imala manje transfere za 20 milijardi u odnosu na postojeći zakon, a naš drugi predlog je da se ukinu svi nefunkcionalni lokalni projekti koji su do sada finansirani iz republičke kase“, kaže on i dodaje da radove za sve lokalne infrastrukturne projekte preuzmu grad ili opština, a ne republika i da se tako dodatno uštedi.

Petrović: Predlog ima manjkavosti

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da predlog URS ima manjkavosti.
„Mi smo gledali prihodnu stranu predloga zakona, s obzirom na to da u njemu ne stoji ništa o rashodnoj. U predlogu nije definisano koje bi se funkcije sa republike prenele na opštine da bi se videlo kolika je ušteda. Ovako kako je sada, vidi se samo jedna rupa od 40 milijardi“, objašnjava za Blic Pavle Petrović.
On dodaje i da priče o tome kako će se neke stvari definisati po usvajanju budžeta za sledeću godinu nisu opravdane.
„Ne možete da donesete zakon u kojem pravite deficit od 40 milijardi dinara i da kažete ‘to će kasnije da se definiše'“, kaže Petrović.

LDP: DS plaća Dinkićevu poslušnost
Lider LDP Čedomir Jovanović pozvao je vladajuću koaliciju da sa dnevnog reda sednice Skupštine Srbije skine predlog URS o decentralizaciji koji bi „prouzrokovao manjak u republičkom budžetu“.
Taj projekat URS-a je demagoški i veoma štetan, rekao je i ocenio da vladajuća koalicija raspravom o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava „plaća Dinkićevu poslušnost“.
„Decentralizacija vladajuće koalicije je previše visoka cena za političko preživljavanje Dinkića i koalicije čiji je on član“, rekao je Jovanović.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga