Bez posla ostalo 520.000 ljudi

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović kaže da je u Srbiji oko 520.000 radnika ostalo bez posla prilikom privatizacije, ali…

28. jul 2011

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović kaže da je u Srbiji oko 520.000 radnika ostalo bez posla prilikom privatizacije, ali da nam kriza tek predstoji.

„Evidentno imamo težak položaj zaposlenih, sve je više ljudi koji su izgubili radno mesto, a oni koji su zaposleni imaju male plate. I dalje se govori o stečajima i socijalnim programima“, kazao je Orbović.

On je istakao da u Srbiji, sa jedne strane, postoji politika finansiranja i otvaranja novih radnih mesta, a sa druge radnici gube posao.

„Nemamo dovoljnu kontrolu nad time kome i kako se ta sredstva daju, kao što nismo imali kontrolu nad procesom privatizacije“, rekao je Orbović.

On je istakao da će drugi krug privatizacije početi 2012. godine, a još se ne zna šta će on doneti.

„Posle izbora nas očekuje privatizacija javnog sektora, odnosno komunalnih preduzeća. Praksa u istočnim zemljama je pokazala da prilikom prodaje komunalnih preduzeća dolazi do smanjenja broja zaposlenih, smanjenja kvaliteta usluga, a povećava se cena tih usluga“, kazao je Orbović.

Govoreći o mogućnostima delovanja Samostalnog sindikata kao političke partije, Orbović je rekao da se pri donošenju propisa mnogo više može postići političkim angažovanjem, nego sindikalnim – kroz socijalni dijalog i štrajkovima.

„Ja neću izaći na izbore, nećemo ni sindikat kao političku stranku, ali postoje dve ličnosti koje će možda politički da se angažuju. O tome ćemo doneti odluku u drugoj polovini oktobra“, nagovestio je Orbović.
On je ocenio da ni jedna stranka u Srbiji ne štiti interese zaposlenih.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga