Bez Deklaracije o REKOM-u na Samitu u Londonu

"Regionalne vlade još uvek nisu dostavile svoje odluke"

06. jul 2018

Čvrsto obećanje predsednika Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije da će premijeri vlada tih zemalja, na samitu u Londonu 10. jula, potpisati Deklaraciju o osnivanju REKOM-a nije donelo očekivane rezultate, saopštila je danas koalicija za REKOM.

Kako se navodi u saopštenju, Koalicija do 7. jula nije primila odluke vlada svih pomenutih zemalja zbog čega je organizator samita Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije zaključilo dnevni red bez planirane tačke za Deklaraciju o Regionalnoj komisiji za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih godina (REKOM).

„Potpisivanje Deklaracije o REKOM-u je osmišljeno kao manifestacija spremnosti lidera postjugoslovenskih zemalja da se zajednički bave nedavnom prošlošću, utvrđivanjem činjenica o raznim zločinima i žrtvama, i kao poziv preostalim postjugoslovenskim zemljama – Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, da zajednički ponesu teret prošlosti i dopinesu izgradnji kulture saosećanja i poštovanja svih žrtava ratova devedestih godina“, navodi se u saopštenju.

Koalicija za REKOM je dodala da nastavlja saradnju i dogovor sa institucijama postjugoslovenskih zemalja u vezi sa osnivanjem REKOM-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga