Bespovratna sredstva za energetski održive farme

Podsticaj za efikasno korišćenje obnovljivih izvora energije

20. maja 2016

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine dodelio je danas 25 miliona dinara bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata energetski održivih farmi.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima 38 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Vojvodine, od ukupno 54 koliko je bilo projavljenih na konkurs.

Kako su naveli u sekretarijatu, ukupno je nakonkursu traženo 38 miliona dinara, što je mnogo više od sredstava koja su ovom konkursu namenjena i govori o zainteresovanosti poljoprivrednika za ovu oblast.

Prema rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine Zorana Delića, ovaj konkurs je raspisan već treći put od 2014. godine, a cilj je podsticaj za efikasno korišćenje obnovljivih izvora energije.

Poljoprivredna gazdinstva će korišćenjem solarnih panela i energije koje ima sveže pomuženo mleko, imati mogućnost da zagrevaju sanitarnu vodu i na taj način neće trošiti mineralne izvore energije za njeno zagrevanje.

Delić je dodao da je sekretarijat tokom ove godine i putem drugih konkursa imao za cilj da subvencioniše alternativne izvore energije i njeno efikasno korišćenje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga