Bešlin: Vučićeva politika bliža Kremlju nego Briselu

"Stepen patriotizma u Srbiji meri se odanošću Rusiji i njenim interesima"

14. jan 2018

Istoričar Milivoj Bešlin je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi autokratsku i nacionalističku politiku, koja je, po ključnim karakteristikama i ciljevima, „objektivno bliža“ Kremlju nego Briselu.

„S druge strane, novac koji Srbija nema, je na Zapadu. Ali, to je stara srpska kontroverza, o kojoj je govorio Nikola Pašić: tehnika i novac sa Zapada, a srce u Rusiji“, rekao je Bešlin u intervjuu za podgoričku „Pobjedu“.

Po njegovim rečima, srpski nacionalizam se „rusifikovao“ i identifikuje se s ruskim.

„Tako dolazimo do paradoksa: stepen patriotizma u Srbiji meri se odanošću Rusiji i njenim interesima. I to veoma često na račun stvarnih interesa Srbije. Nema čistije definicije izdaje nego kada tuđe interese pretpostavljate interesima svoje države i društva“, kazao je Bešlin.

On je ocenio da se Srbija nije pomirila sa svojim poslednjim ratnim porazima iz 1990-ih godina, te smatra da Srbija sadašnje stanje na Balkanu smatra „privremenim i provizornim, neskriveno zagovarajući drugo poluvreme, i to čim se, u njenu korist, promene međunarodne okolnosti“.

Bešlin je rekao da se nacionalistička Srbija nikada nije pomirila s „gubitkom“ Crne Gore, baš kao što nikada nije prestala da bude „meta“ srpskog nacionalističkog projekta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga