Bešlin: Vlast i opozicija u Srbiji da ne narušavaju odnose u regionu

“Pozivamo i nacionalističku opozicionu koaliciju da ne truje dodatno odnose u regionu, svojim tlapnjama o ‘oslobođenju srpskog mora’ i sličnim bedastoćama”

02. dec 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas vlast i opoziciju u Srbiji na “uzdržanost i konstruktivnost kada je reč o krhkim odnosima u regionu” i optužila ih da svakodnevnim ekstremnim izjavama dodatno urušavaju odnose u regionu i podižu stepen nacionalizma i netrpeljivosti u društvu.

“Alternativa naprednjačkom režimu ne može nastati na ekstremnoj desnici i na platformi daljeg jačanja nacionalizma i šovinizma. Takvom ideološkom orijentacijom samo se učvršćuje vlast SNS-a, koja za međunarodne predstavnike postaje nezamenjiv partner. Aktuelnu destruktivnu vlast može zameniti samo demokratska, a nikako nacional-šovinistička politika koja svakodnevno dodatno truje odnose u regionu i preti novim sukobima”, naveo je u saopštenju za javnost član Predsedništav LSV-a Milivoj Bešlin.

Prema njegovim rečima, poslednji slučaj u kome su predstavnici vlasti i glavne opozicione grupacije, “Saveza za (veliku) Srbiju”, imali identične stavove, ticao se mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, u slučaju tamošnjeg opozicionog političara Nebojše Medojevića, koji je priveden u svojstvu svedoka, jer odbija da istražnim organima pruži dokaze o teškim optužbama koje je iznosio u javnost.

“Sve to nije smetalo proruskom potpredsedniku Vlade Srbije (Nenadu) Popoviću i opozicionom Savezu za (veliku) Srbiju da traže da Srbija, ako treba i privremeno zaposedne Crnu Goru kako bi iz pritvora oslobodila bivšeg kolumnistu ‘Identiteta’, lista u vlasništvu vođa Zemunskog klana. Osnov za reagovanje i potpredsednika Vlade Srbije i opozicione koalicije dao je kontroverzni i ekstremni ruski političar, Sergej Železnjak, poznat po višegodišnjem destruktivnom i huškačkom delovanju na Balkanu”, naveo je Bešlin.

On je pozvao Vladu Srbije, “za čijeg mandata su opasno narušeni odnosi Srbije sa gotovo svim susedima”, da se ponaša odgovorno i da poštuje suverena prava susednih država da “uređuju stvari u svojoj kući”.

“Pozivamo i nacionalističku opozicionu koaliciju da ne truje dodatno odnose u regionu, svojim tlapnjama o ‘oslobođenju srpskog mora’ i sličnim bedastoćama”, naveo je Bešlin.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga