Bešlin: Umesto suočavanja, slave se počinioci genocida i vređaju žrtve

"Negiranjem genocida štiti se ratna prošlost onih koji su sada na vlasti u Srbiji"

11. jul 2021

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je danas da je Srbija ne samo jako daleko od bilo kakvog suočavanja sa ratnim zločinima iz devedesetih godina, već je sada na delu proces u kome se slave počinioci genocida u Srebrenici a žrtve genocida se ismevaju.

“Srbija je ne samo jako daleko od bilo kakvog suočavanja sa ratnom prošlošću, već je taj trend sada zapravo retrogradan. Iz procesa negiranja i istorijskog revizionizma sada preobučeni radikali, takozvani naprednjaci, prelaze na otvoreni revanšizam, u kojem se slave počinioci genocida, otvoreno se negira zločin, žrtve se ismevaju…”, rekao je Bešlin za Al Džaziru Balkans.

Prema njegovim rečima, negiranjem genocida štiti se ratna prošlost onih koji su sada na vlasti u Srbiji.

“Cilj je zaštititi ideologiju i politiku velikosrpskog nacionalizma koja je odgovorna za genocid. Ta ideologija je i danas ključna politička legitimacija u Srbiji”, kazao je Bešlin.

Dodao je da u tome prednjači režim, ali je rekao da nažalost ni u opoziciji ne postoji nijedna relevantna politička snaga koja je spremna da otvoreno govori o genocidu.

“Tu su, na primer, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Građanski demokratski forum, ali njihov je uticaj minoran. Ono što je mejnstrim opozicija u Srbiji ne govori o genocidu”, naveo je Bešlin.

(Autonomija/Al Jazeera Balkans)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Glad
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga