Bešlin: Srpski nacionalisti žele Vojvodinu da svedu samo na geografski pojam

Tribina povodom donošenja prvog Ustava Vojvodine iz 1974. godine

01. mar 2019

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da srpski nacionalisti oduvek Vojvodini žele da oduzmu politički subjektivitet i svedu je samo na geografski pojam.

“Vojvodina je podelila sudbinu svog prvog Ustava iz 1974. godine, jer se od rušenja tog ustava i autonomije Vojvodine radilo na tome da ona ostane samo kao geografski pojam. Već na primeru rušenja vojvođanske autonomije, Slobodan Milošević je pokazao da će ići na nasilno rešavanje problema i kontroverzi u Jugoslaviji”, rekao je Bešlin sinoć na tribini “Vojvodina – ustavno i demokratsko pitanje” u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, srpski nacionalizam je “organskog” karaktrera, i on naciju poima “kao nekakvo tkivo koje se ne sme cepati”.

“Organski nacionalizam ne razume ideju složenih država i to se na prostoru Jugoslavije, kada je Srbija u pitanju, vidi još od 1918. godine. Oni oduvek pričaju o nekakvom cepanju jedinstvenog nacionalnog tkiva”, kazao je Bešlin.

Istoričar Srđan Milošević rekao je da je Vojvodina dvostruko stradala zbog raspada Jugoslavije.

“Prvo, jer je podelila sudbinu zajedničkog jugoslovenskog sunovrata, a drugo jer je bila na meti žestokih osporavanja njene autonomije”, naveo je Milošević.

Prema njegovim rečima, Vojvodina treba da ima što šire nadležnosti u Srbiji, kako bi vlast bila što bliža građanima.

“Međutim, ideja složene države nikada nije bila prisutna u većem delu srpske političke i intelektualne elite”, ocenio je Srđan Milošević.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Lazar Lazić rekao je da se Vojvodina suočava sa velikom depopulacijom, odnosno smanjenjem broja stanovnika.

Naveo je da Vojvodina danas ima manje stanovnika nego 1971. godine, a stanje je najdrastičnije u Banatu, koji danas ima manje stanovnika nego 1910. godine.

Tribina su organizovali Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija, povodom 45. godišnjice donošenja prvog Ustava Vojvodine u tadašnjoj Jugoslaviji.

Pre tribine prikazan je i dokumentarni film, u kojem se navodi šta je sve u Vojvodini izgrađeno i kakav je standard građana bio od 1974. do momenta kada je režim Slobodana Miloševića 1988. godine kroz organizovanje uličnih demonstracija srušio vojvođansku vlast i ubrzo potom ukinuo autonomiju te pokrajine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga