Bešlin: Rusija pokušava da izazove nove sukobe na Balkanu

Vlast u Srbiji takođe sve otvorenije podržava Dodikove separatističke težnje, jer se radi o kontinuitetu velikodržavlja bez kojeg srpski nacionalizam ne postoji

05. feb 2016

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina postala „poligon za ruske napore da izazove nove sukobe na Balkanu“.

„Rusija sve otvorenije podržava ratnohuškačke izjave Milorada Dodika i njegove pretnje referendumom i separatizmom“, rekao je Bešlin na međunarodnoj konferenciji “Regionalno pomirenje: dometi i problemi” u Beogradu.

On je ocenio da vlast Srbije takođe “sve otvorenije podržava Dodikove separatističke težnje, baš kao što su radile i prethodne vlasti, i da se radi o kontinuitetu velikodržavlja bez kojeg srpski nacionalizam ne postoji“.

„Rusija pruža snažnu medijsku, finansijsku i političku podršku i za nasilno rušenje prozapadne vlasti u Crnoj Gori, a takođe podržava i korumpirani autoritarni režim u Makedoniji“, rekao je Bešlin.

Konferenciju “Regionalno pomirenje: dometi i problemi” u Beogradu organizovao je Helsinški odbor za ljudska prava, uz podršku američke fondacije NED i Open Society fondacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga