Bešlin: Polaganje venca na četnički spomenik je velika bruka

"Četnički pokret je nepobitno kolaborantski pokret"

11. maja 2018

Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je kao “bruku” činjenicu da je grupa oficira i vojnika Vojske Srbije položila venac na spomenik četničkom komandantu Dragoljubu Draži Mihailoviću, dok je s druge strane predsednik države bio u Moskvi na čelu kolone ruskog Besmrtnog puka.

„Mislim da je to jedna velika bruka koja se sad dešava kod nas, mi moramo najpre znati koga su oni tamo predstavljali, ko ih je poslao, da li su bili, koje je obrazloženje toga, ako su išli samoinicijativno, da li će neko da snosi konsekvence. Dakle, vi polažete vence zvanično u ime države i vojske na spomenik poraženom u Drugom svetskom ratu. Ne morate nositi cveće na spomenik pobedniku u tom ratu, ali onda nemojte nositi nikome – to je već po sebi sporno“, rekao je Bešlin za Televiziju N1.

Prema njegovim rečima, kolaboracija četničkog pokreta je apslolutno nepobitna. „Četnički pokret je nepobitno kolaborantski pokret. Prvih meseci rata on je sarađivao sa partizanima, ali vremenom taj pokret postaje kolaborantski zbog snage i rasta partizanskog pokreta. Jasna je intencija Draže Mihajlovića ka kolaboraciji“, kazao je Bešlin.

Govoreći o podelama na partizane i četnike, Bešlin je rekao da je dobro da je društvo podeljeno.

„Zlo bi bilo da svi govorimo istu stvar. Istoriografija ima svoje interpretacije, problem je što neki istoričari zanemaruju ono što je istoriografski metod, i često interpretacija ne proizlazi iz činjenica. A podela je znak da je društvo pluralno, a pluralnost je uvek dobro došla, loše je samo kad se ne pridržavamo činjenica“, kazao je Bešlin.

(Autonomija/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga