Bešlin: Ne postoje uslovi za fer i poštene izbore

"Izbori su obesmišljeni, građani gube poverenje u demokratski sistem"

09. avg 2019

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Milivoj Bešlin izjavio je danas da u Srbiji ne postoje uslovi za fer i poštene izbore i dodao da, s druge strane, ni bojkot izbora „ne sme da bude ni sam sebi svrha ni politički cilj“, već mora da bude u funkciji pregovora o demokratskijim izbornim uslovima.

„Od diskriminatornog zakona, po kojem je Srbija jedna izborna jedinica, što je rezultiralo nereprezentativnošću, do lošeg sistema finansiranja, gde su stranke ostavljene da se snalaze u sivoj i crnoj zoni za finansiranje, jer su budžetska sredstva smanjena. Smanjenjem budžetskih dotacija za političke partije, otvoren je prostor za korupciju“, rekao je Bešlin.

Dodao je da je „veoma loša“ medijska situacija i da je već svakodnevna praksa, kako je ocenio, kupovina glasova, pritisci na birače, nefunkcionisanje regulatornih tela.

Bešlin je nakon današnjeg sastanka predstavnika vlasti i opozicije rekao da je sve te izborne anomalije „prethodna vlast uspostavila kao praksu, a aktuelna vlast brutalizovala i usavršila“.

Izbori su time obesmišljeni, građani gube poverenje u demokratski sistem i pravila igre i to će imati dugoročne loše posledice po čitavo društvo“, ocenio je Bešlin.

On je zahvalio organizatorima današnjeg sastanka što su organizovali takav skup, za koji je rekao da je bio „dragocen u pokretanju ozbiljnog dijaloga“.

Mi nismo društvo dijaloga, nismo bili nikada, ali poslednjih godina on je zaista onemogućen i zbog toga ovaj napor smatram važnim. U društvu u kome nema dijaloga, u kome su institucije urušene, uvek imate mogućnost da političke borbe i neslaganja završe u nasilju“, rekao je Bešlin.

On je dodao da zbog toga postoje izbori, institucije i procedure da se razlike među političkim akterima ne bi rešavale nasilnim metodama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga