AUDIO: Ideja autonomne Vojvodine je nadnacionalna

Vojvodina pripada svim njenim narodima

23. dec 2014

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je ideja autonomne Vojvodine u savremenom smislu pre svega jugoslovenska, kosmopolitska i nadnacionalna.

Bešlin je na tribini u Pančevu rekao da je tu ideju u 20. veku formulisao građanski sloj u Vojvodini, tridesetih godina prošloga veka, dok su autonomiju te pokrajine posle Drugog svetskog rata konstituisali svi njeni narodi.

On je ocenio da je Vojvodina na udaru nacionalista, čija se ideja sastoji u tome da “ukoliko ne možete da ukinete Vojvodinu, onda je srbizirajte”.

Bešlin je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja se temeljno i do kraja odrekla vlastitog antifašizma i podsetio da je i autonomija Vojvodine iznikla iz antifašističke tradicije.

Novinski pisac Teofil Pančić ocenio je da u Vojvodini danas postoji koncept multikulturalizma nacionalizama, u kojem se većinski i manjinski nacionalisti odlično razumeju, pod izgovorom očuvanja nacionalnih identiteta.

On je ocenio da će vlast koja je u Srbiji uspostavljena 2012. godine potrajati najmanje deset godina, jer je populistička.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast je neiskrena kada priča proevropsku priču. “Mene je svaki dan sramota što su nam predsednik i premijer ovi ljudi”, rekao je Pančić.

Novinar Idro Seferi je ocenio da nacionalizmi vladaju svugde u regionu. “Mi tu ne možemo ništa, sem da se smejemo”, rekao je Seferi.

Tribinu “Ima li nade za nas” su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Građanska akcija Pančevo. Projekat je podržala američka fondacija NED.

*Snimak cele tribine možete poslušati ovde:

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga