Bešlin: Građanska Srbija da se samoorganizuje i brani od fašista

"U Srbiji postoje oaze otpora"

27. juna 2017

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras da građanska Srbija mora da se „samoorganizuje” kako bi se zaštitila od sve češćih napada fašističkih grupa, kao i zbog činjenice da država ne čini ništa da zaustavi delovanje ekstremističkih grupa.

“Neka se ne vara ni država ni fašističke grupe da je građanska Srbija toliko glupa i naivna da neće umeti da štiti pravo na slobodu javne reči, da se samoorganizuje i da se brani od fašista. Jer ako država ne reaguje, onda svako može da uzme zakon u svoje ruke”, rekao je Bešlin na tribini “Radikalna tišina”.

Podsetio je da je država dužna da brani pravo na javno izražavanje, kao i vlastiti ustavni poredak, a ne da dopušta različitim ekstremističkim grupama da sve češće prekidaju javne tribine koje organizuju nevladine organizacije.

„Država je monopol na silu i ako nije u stanju da obezbedi ustavni poredak, onda je zaista pitanje da li ćemo mi sami da se branimo. Ja ću javno zastupati stanovište da građanska Srbija treba da se samoorganizuje“, poručio je Bešlin.

Prema njegovim rečima, prekidanje javnih tribina, izazivanje incidenata na događajima koje organizuju nevladine organizacije u Srbiji predstavlja jedan od najperfidnijih i najnasilnijih vidova cenzure.

Dodao je da tako nešto postoji i u Iranu, gde dejstvuju Basiđi kao paramilitarna, neregistrovana organizacija, koja dejstvuje svaki put kada režim proceni da neko govori nešto što nije u skladu sa vrednostima Islamske revolucije.

“U Srbiji se stvaraju ozloglašeni srpski Basiđi, koji idu okolo i zastrašuju različite pojedine i organizacije koje se zalažu za slobodu javnog govora. Kao u Iranu, država ne samo da žmuri na njih već ih i podstiče. A te grupe se hrane strahom druge strane”, kazao je Bešlin.

On je ocenio da, uprkos svemu, u Srbiji postoje oaze otpora i u medijima i u drugim delovima društva.

Politikolog Duško Radosavljević rekao je da „ne možemo pasivno stajati i gledati šta se dešava“, već se mora češće izlaziti na ulične proteste.

“Zasad imamo samo autoritarnog lidera, preveliku moć jednog lidera i jedne partije, ali to teži ukidanju višepartijskog sistema. Inauguracija je delovala kao da je u pitanju latinoamerički diktator“, ocenio je Radosavljević.

On je ocenio da učestali napadi fašista i drugih ekstremista na tribine koje organizuju nevladine organizacije idu u prilog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Gde god imamo mogućnost da se desi eksces, on će se i desiti, što direktno jača režim Aleksandra Vučića”, ocenio je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, dok je javnost zaokupljena različitim incidentima, za to vreme vlast donosi štetočinske zakone.

Lazar Čovs iz Foruma studenata novinarstva Evrope Srbija (FEJS) ocenio je da je ponašanje aktuelnih vlasti u Srbiji u skladu sa „radikalskim manirom“.

„Takvo ponašanje je radikalski manir, a to što su se obrijali, okupali i presvukli ne znači da su promenili svoj način vođenja politike. Oni imaju na raspolaganju grupe huligana koje treba neprestano držati nečim okupiranim i otuda sve češći incidenti“, rekao je Čovs.

On je ocenio da su proletošnji ulični protesti širom Srbije bili znak ohrabrenja i znak da energija u građanima postoji, ali da ju je potrebno artikulisati.

Tribinu je organizovala Fondacija 021 uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga