Bešlin: Četnici nisu antifašisti već zločinci

Tribina: Zločini iz devedesetih godina su nastavak četničke ideologije iz Drugog svetskog rata

11. feb 2015

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je grubi istorijski falsifikat kada se četnici pokušavaju predstaviti kao antifašisti iz Drugog svetskog rata i dodao da postoje brojni dokumenti koji svedoče o saradnji četnika sa okupatorima i o njihovim ciljevima koji su između ostalog uključivali i etničko čišćenje Sandžaka i Bosne i Hercegovine.

Bešlin je na tribini u Zrenjaninu rekao da je četnički komandant Draža Mihailović već u decembru 1941. godine u instrukciji svojim komandantima na terenu Pavlu Đurišiću i Đorđu Lašiću, naveo da je cilj četnika stvaranje velike Jugoslavije i u njoj etnički čiste velike Srbije.

“Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu, u granicama Srbije – Crne Gore – Bosne i Hercegovine – Srema – Banata i Bačke”, citirao je Bešlin ovu Mihailovićevu instrukciju.

Citirao je i deo instrukcije u kojem se navodi da je cilj četnika čišćenje Sandžaka od Muslimana, a Bosne i Hercegovine od Muslimana i Hrvata, kao i čišćenje državne teritorije “od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata”.

Dodao je da ne samo ovaj, već i brojni drugi dokumenti i izvestaji četnickcih komandanata sa terena o akcijama etničkog čišćenja Muslimana iz Sandžaka i iz istočne Bosne svedoče o sprovođenju ovog plana.

Milivoj Bešlin je kazao da su svi pokušaji rehabilitacije četnika zapravo grubo prekrajanje istorije i čist revizionizam.

Na tribini se čulo da zločini srpske strane, koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini u ratu iz poslednje decenije 20. veka, zapravo predstavljaju kontinuitet četnickih zločina iz Drugog svetskog rata i nastavak iste ideologije stvaranja etnički čiste “velike Srbije”.

Na sinoćnoj tribini u Kulturnom centru Zrenjanina predstavljen je zbornik “Politička upotreba prošlosti”, koji je izdala Alternativna kulturna organizacija iz Novog Sada, uz pomoć nemačke fondacije “Roza Luksemburg”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga