Bešlin: Aktuelna vlast je direktni produkt najgorih frakcija jogurt revolucije

"Centralistička Srbija čvrsto drži Vojvodinu kao poslednji ostatak nekadašnje Jugoslavije koji se nije emancipovao"

24. jan 2018

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je aktuelna vlast u Srbiji i Vojvodini pogubna za tu pokrajinu, jer je “direktni produkt najgorih frakcija jogurt-revolucije”, tokom koje je režim Slobodana Miloševića 1988. godine na ulici srušio autonomiju Vojvodine u socijalističkoj Jugoslaviji.

“Nije li se i jedna od zvezda jogurt-revolucije iz Vojvodine (Mihalj Kertes) nedavno učlanila u SNS, nakog čega je brzopotezno oslobođen svih krivičnih odgovornosti? Dakle, centralistička Srbija čvrsto drži Vojvodinu kao poslednji ostatak nekadašnje Jugoslavije koji se nije emancipovao. Rezultat toga je činjenica da je Vojvodina danas nerazvijeni region Srbije”, rekao je Bešlin za Al Džaziru.

Podsetio je da je Vojvodina neposredno pre raspada socijalističke Jugoslavije bila u razvojnom smislu 1 prema 1,4 u odnosu na Sloveniju, a samo nakon prve decenije provedene u centralističkoj Srbiji, od 1991. do 2000. godine, završila je sa rezultatom 1 prema 8 u poređenju sa Slovenijom, što je – kako je rekao – “ravno katastrofi”.

“Eto, to su ekonomski bilansi jogurt-revolucije, a o političkim konsekvencama rušenja ustavnog poretka Jugoslavije 1988. godine ne bih ni govorio. Destrukcija pokrajinskih autonomija je bila samo polazna tačka u Miloševićevom pohodu na Jugoslaviju. Ostala republička rukovodstva i nedorasli savezni vrh to nisu razumeli, naivno verujući da će, kada proguta pokrajine, Milošević njih ostaviti na miru”, kazao je Milivoj Bešlin.

(Autonomija/Al Džazira

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga