Beskućnice u Gajevoj!

Nakon pritiska javnosti, novosadskima beskućnicama obezbeđen siguran i topao noćni smeštaj

Priredio: Branislava Opranović
28. jan 2014

Novosadske beskućnice će noćas, kao i sledećih noći tokom ove zime, moći da prespavaju u prostoru u Ulici Gajeva 2 – saopšteno je danas popodne iz kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, nakon nekoliko dana pritiska javnosti i medija da i žene beskućnice, kao i muškarci beskućnici, dobiju krov nad glavom tokom noći. Iz gradonačelnikovog kabineta se saopštava da su, na njegovu inicijativu, Centar za socijalni rad i JP Poslovni prostor potpisali danas ugovor, kojim je obezbeđeno korićenje prostora u Gajevoj.

Žene će na tu adresu biti upućivane sa spiska koji sačinjavaju zaposleni u dnevnoj prihvatnoj stanici za beskućnike u Kralja Petra. U prostoru u Gajevoj ulici beskućnice će moći da borave od 19 sati do sedam sati ujutro sledećeg dana. Tokom noći, prostor će čuvati jedan radnik Centra Za socijalni rad.

U isto vreme, Grad saopštava da je potpisan i ugovor o korišćenju objekta u Temerinskoj 6, u kome će, nakon adaptacije, beskućnice boraviti posle ove zime, čime će se, sva je prilika, trajno rešiti nevolja s nedostatkom prostora za noćni smeštaj beskućnica u Novom Sadu… Trenutno se izrađuje projekat za opremanje i privođenje nameni, jer je enterijer u jako lošem stanju.

Vučevićev kabinet takođe saopštava da je prostor u Gajevoj mnogo uslovniji nego onaj u Njegoševoj, prvobitno namenjen za prenoćište beskućnica.

Adrese

Centar za socijalni rad nalazi se u Ulici Zmaj Ognjena Vuka 13 -17.
Na istoj adresi, pored zgrade Centra, nalaze se i dva kontejnera za noćni boravak beskućnika, muškaraca. U Prenoćište može da se dođe u 19 sati i tamo boravi do 7 sati ujutro (i žene i muškarci)!
Dnevno prihvatilište se nalazi na adresi Bulevar kralja Petra I 28 c. Do njega se može stići i sa Bulevara oslobođenja, ulazi se nakon zgrade Univereksporta, pa kod apoteke, na levo.
Mole se Novosađani da u hitnim slučajevima, kada ocene da je nekom beskućniku ovakva vrsta pomoći neophodna, pozovu Hitnu pomoć ili Centar za socijalni rad kao i njihova prihvatilišta ili da na ove adrese upute ljude za koje misle da im je pomoć nužna.

A, kako je javnost mogla da se uveri, od smeštaja u Njegoševoj 3 odustalo se jer su stanari te zgrade, predvođeni advokaticom Hasidom Tafilović, odbili da u svoj komšiluk prime beskućnice, iako ne polažu pravo na prostor predviđen za sklonište.

Pretpostavlja se da se od objekta kojim Grad raspolaže u Njegoševoj 3, odustalo zbog toga što je biznismen Dragan Amidžić u familijarnim odnosima sa porodicom Tafilović. Amidžić se nezvanično pominje kao neko vrlo blizak sa vrhom Srpske napredne stranke.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga