Berluskoni obnovio stranku Forca Italija

Bivši italijanski premijer obnovio je svoju staru političku partiju Forca Italija pošto se njegov pokret desnog centra Narod slobode pocepao

17. nov 2013

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni obnovio je danas, na nacionalnoj konvenciji u Rimu, svoju staru političku partiju Forca Italija pošto se njegov pokret desnog centra Narod slobode juče pocepao, javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Disidenti na čelu s nekadašnjom desnom rukom Berluskonija Anđelinom Alfanom juče su objavili da formiraju sopstvenu stranku.

Berluskoni je izjavio na konvenciji da mu je Alfanova odluka „nanela mnogo bola“, ali je ukazao da bi obnovljena Forca Italija i dalje mogla da sarađuje s novom strankom.

Napetosti unutar Naroda slobode bile su jake, s obzirom da se Berluskoni suočava s mogućnošću da izgubi mandat u Senatu zbog toga što je osuđen za utaju poreza.

Berluskoni je zbog toga želeo da Narod slobode napusti vladajuću koaliciju i time obori vladu, ali su Alfano i još nekoliko poslanika odbili da ga podrže, i umesto toga su formirali sopstvenu, rivalsku grupu desnog centra u parlamentu.

Bivši premijer je danas pozvao svoje pristalice da se ne ponašaju neprijateljski prema Alfanovoj grupi.

Takođe je priznao da posle jučerašnje podele, on više nema dovoljno poslanika u parlamentu da obori vladu.

Berluskoni je u oktobru 2012. godine osuđen za poresku utaju, u vezi sa sporazumima o TV pravima za prikazivanje američkih filmova koje je zaključila njegova firma Medijaset. Žalba na presudu je odbijena u avgustu.

Italijanski Senat će uskoro glasati o Berluskonijevom izbacivanju iz parlamenta, što bi ga moglo izložiti hapšenju zbog drugih krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga