Berluskoni ipak neće u zatvor

Silvio Berluskoni je osuđen na četiri godine zatvora. On je još kao premijer donosio zakone koji otežavaju njegovo krivično gonjenje. Takav zakon mu sada pomaže da smanji svoju kaznu, ukoliko ona uopšte ostane na snazi

27. okt 2012

Ovo je prvi veliki poraz koji Silvio Berluskoni mora da pretrpi pred jednim sudom. Razni tužioci su u nekoliko navrata pokušavali da se dođe do presude protiv ovog medijskog magnata, ali je njemu uvek polazilo za rukom da se izvuče.

U „Mediaset“ procesu bilo je drugačije. Sudija je u petak (26.10.) doneo presudu s kojom niko nije računao i izrekao kaznu od četiri godine zatvora. Zbog zakona koji je usvojen 2006. godine, a koji predviđa amnestiju za ovakve slučajeve, kazna je potom smanjena na godinu dana. Osim Berluskonija, u ovom procesu su osuđeni i ostali optuženi koji su mu pomagali. Sudija je takođe optuženima izrekao zabranu obavljanja bilo kakvih javnih funkcija.

U najgorem slučaju kućni pritvor

Bez obzira što je ova presuda veliki moralni poraz za Berluskonija, već je sasvim izvesno da on nikada neće morati da ide u zatvor. Njemu je sada 76 godina i s obzirom na njegovu starost u najgorem slučaju može se desiti da završi u kućnom pritvoru. A i to dolazi u obzir tek ako više instance potvrde presudu, jer je bivši premijer najavio žalbu. Ovaj proces može da se otegne godinama.

Nije sigurno da će sudije na višim instancama potvrditi ovu presudu. Naime, dok počne revizija slučaja, može se desiti da on već zastari. Još dok je bio premijer Berluskoni se postarao da se u parlamentu usvoje zakoni o imunitetu političara na funkcijama, tako da je više procesa protiv njega bilo obustavljeno. I dok su procesi bili blokirani, brojna krivična dela su zastarela.

Sporna kupovina autorskih prava

Inače, u petak je sudija naglasio kako smatra da je Berluskoni lično odgovoran što je njegova medijska kompanija Mediaset kupila prava na emitovanje određenih televizijskih sadržaja. Ovaj koncern koji ima tri TV kanala, navodno je za to platio 470 miliona evra više od tržišne cene. Prijavljivanjem tog troška, koncern je izbegao plaćanje poreza, a novac je otišao u takozvane „crne kase“. Sudija je naglasio kako se radi o prefinjenom metodu izbegavanja plaćanja poreza.

Sam Berluskoni je u intervjuu za jedan od svojih TV kanala izjavio kako je siguran da će oboriti presudu jer je ona daleko od realnosti: „Radi se o političkoj presudi. Ovo se ne može tolerisati. Moramo se boriti protiv toga. Ako se ne može računati s tim da su sudije neutralne, onda će nestati građanske države.“

Opozicija u Italiji je reagovala umereno na ovu presudu. Najupečatljivija je bila izjava članice Demokratske stranke Rosi Bindi. Potpredsednica parlamenta u Rimu je izjavila kako je uznemirujuća pre svih činjenica da se radi o presudi čoveku koji je bio premijer Italije.

(Štefan Trendle/Azer Slanjankić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga