Berlin predstavlja ‘Hrabrost slobode’

U Berlinu se programom pod nazivom 'Hrabrost slobode' obilježava 25. godišnjica od pada Berlinskog zida, događaja koji je promijenio tok historije

09. nov 2014

Njemačka danas obilježava 25. godišnjicu pada Berlinskog zida, događaja koji je promijenio tok historije ne samo Njemačke nego i čitavog Starog kontinenta.

Centralna svečanost bit će održana u glavnom gradu. Očekuje se dolazak blizu dva miliona gostiju. Program koji će predstaviti, Berlin je nazvao „Hrabrost slobode“.

Priča o Berlinu je priča o Evropi nakon Drugog svjetskog rata, razorenoj i podijeljenoj, ali najviše je to priča o ljudima koji su nakon pada Zida uspjeli prevazići podjele, javila je iz Berlina reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Svečanost u Berlinu

„Niko nema namjeru podići zid!“, riječi su koje je u junu 1961. na konferenciji za štampu izgovorio tadašnji predsjednik Državnog vijeća Njemačke Demokratske Republike, Walter Ulbricht.

Te su riječi ušle u historiju kao jedna od najvećih laži koje je ikada javno izgovorio jedan političar, jer su samo nekoliko sedmica kasnije, u ranu zoru 13. augusta, zaposlenici „Narodne policije“ DDR-a počeli podizati barikadu od bodljikave žice između tadašnjeg sovjetskog dijela Berlina i savezničkih zona – američke, britanske i francuske.

Nekoliko dana kasnije, pod zaštitom policije započelo je i zidanje Berlinskog zida, koji je sve do 9. novembra 1989. razdvajao područje Zapadnog Berlina od ostatka Njemačke Demokratske Republike.

Ovim potezom vodstvo DDR-a zapravo je priznalo svojevrsnu kapitulaciju svoga društvenog uređenja uprkos onog koje je vladalo u zoni „neprijatelja“ na Zapadu.

U smjeru zapada otišlo više od 3,5 miliona ljudi

Od završetka Drugog svjetskog rata do početka šezdesetih godina prošlog vijeka DDR je u smjeru Zapada napustilo više od 3,5 miliona građana i to uglavnom mladih i dobro obrazovanih.

Ionako krhkoj istočnonjemačkoj privredi prijetio je kolaps zbog odljeva radne snage.

Zbog toga se vrh DDR-a sredinom 1961. odlučio na potpuno zatvaranje granica.

Gradnjom Zida egzodus Nijemaca s Istoka na Zapad nije prestao, ali se drastično usporio, a Berlinski zid je od početne barikade od bodljikave žice i protutenkovskih prepreka tokom godina prerastao u nekoliko desetaka metara širok granični pojas, čuvan vatrenim oružjem koje se aktiviralo automatski.

Godišnjica pada Zida prilika je i podsjetiti na žrtve koje su izgubile život pokušavajući preći na Zapad. Naučni projekat „Hronika zida“ Historijskog instituta u Potsdamu i Saveznog ureda za političko obrazovanje polazi od toga da je na samom Berlinskom zidu, dugom 155 kilomeatra pri pokušaju bijega u Zapadni Berlin poginulo 136 osoba.

Ukupan broj žrtava na “njemačko-njemačkoj“ granici se procjenjuje na 872 ljudi.

Pad Berlinskog zida i danas je predmet mnogih legendi, a ostaci Zida danas privlače milione turista iz cijelog svijeta.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga