Berlin: Gradi se hram za tri religije

Na Petrijevom trgu u Berlinu planira se izgradnja centra sa hramovima tri religije. Za ovu ideju zalažu se udruženja Jevreja, muslimana i hrišćana. Nedostaju samo još finansijska sredstva

20. okt 2012

Po drumu od šest traka svakodnevno juri na hiljade automobila. Ipak, Petrijev trg u centru Berlina neka je vrsta ničije zemlje, između prošlosti i budućnosti. To bi se moglo promeniti kada jednoga dana ovde, pod jednim krovom, bude smešten Centar za molitvu i učenje sa crkvom, sinagogom i džamijom. U tu svrhu su jevrejska opština u Berlinu, večernja škola iz Potsdama Abraham Gajger, Forum interkulturalni dijalog i evangelistička crkvena opština Sveti Petri – Sveta Marija osnovali udruženje pod nazivom „Centar za molitvu i učenje Trg Petri u Berlinu“. Bilo je to pre nepunih godinu dana. U međuvremenu je ovo udruženje usvojilo povelju i raspisalo konkurs za arhitektonski projekat.

U planu su tri molitvene prostorije

Novi centar biće izgrađen na temeljima nekadašnje crkve Sveti Petri. Planirane su tri različite prostorije za bogosluženja Jevreja, muslimana i hrišćana. Trebalo bi da budu povezane dvoranom u kojoj bi se održavale zajedničke proslave, a možda i zajednička bogosluženja. Prvu nagradu žiri je dodelio berlinskom birou Kin Malvezi. Nacrt njihovog plana orijentiše se prema građevini bivše crkve Sveti Petri. Fasadom od svetlih cigala i tornjem visokim 44 metara, ova zgrada deluje kao zamak . U unutrašnjosti dominiraju jednostavni geometrijski oblici. Dvospratna sala u obliku kupole služi za zajedničku prostoriju za predavanja.

Gregor Hoberg, sveštenik evangelističke crkvene opštine Sveti Petri – Sveta Marija i predsednik ovog udruženja veoma je zadovoljan nacrtom. On, međutim, ističe da ovde nije reč o mešanju religija već da „žele da uče da se u dostojanstvu i poštovanju ophode jedni prema drugima“.

Trg Petri je za sada samo ograđeni travnjak

Pre pet godina bio je to običan parking. Sve se promenilo 2007. kada se počelo sa arheološkim iskopavanjima – na videlo su izašli zatrpani ostaci Kelna. Bio je to jedan od pet delova starog Berlina, koje je Freidrih Prvi 1709. ujedinio u glavi grad.

Na svetlo dana izašle su iskopine jedne latinske škole, ostaci gradske opštine, temelji i kamenje tri Petrijeve crkve – poslednja je srušena 1964. godine.
Inicijatori novog centra se nadaju da će to biti mesto gde se velike religije sastaju na temelju zajedničkih korena. Nade mnogih vernika počivaju na Trgu Petri.

(Štefan Dege/Mirjana Veljković-Kine, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga