Berisavljević pozvao stranke da se okupe oko Vojvodine

Sedam država članica Jugoslavije se osamostalilo, sa ili bez saglasnosti Srbije. Jedino je Vojvodina ostala potpuno anonimna severna pokrajina Srbije

18. avg 2012

Nekadašnji visoki funkcioner u SFRJ i kopredsednik Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević pozvao je političke snage u toj pokrajini da se ujedine i da počnu zajedničku borbu za istorijska prava Vojvodine.

“Nadležnost Vojvodine biće onolika kolika bude i borba koja se vodi za pokrajinu”, rekao je Berisavljević za današnji novosadski “Mađar so” (Magyar Szo).

Ocenio je da ta borba treba da bude “mudra i jasno zaokružena”, a u nju treba da budu uključeni političari, civilna sfera i pojedinci, odnosno demokratske i evropske snage u pokrajini.

„Radi se o davanju odgovora na jedno nerešeno pitanje, preostalo iz druge Jugoslavije. Sedam država članica Jugoslavije se osamostalilo, sa ili bez saglasnosti Srbije. Jedino je Vojvodina ostala potpuno anonimna severna pokrajina Srbije, prema ukusu najpre Miloševićevog, potom Koštuničinog ustava. To ne može tako da ostane”, poručio je Berisavljević.

Ponovio je svoje zalaganje za ideju da bi Vojvodina i Srbija trebalo da se organizuju kao federativna država.

„Vojvodina, njeni građani, nevladine organizacije i političke snage neće sedeti skrštenih ruku i mirno posmatrati kako im se oduzima čak i fasada autonomije”, rekao je Berisavljević.

Živan Berisavljević bio je prvi čovek vojvođanskih komunista i ambasador SFRJ u Londonu, a danas je kopredsednik Vojvođanske konvencije, koja se zalaže za federalizaciju Srbije.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga