Berisavljević: Otvoriti arhive političke policije i KOS-a

"Od Triglava do Đevđelije, sve kolonija do kolonije”

31. okt 2018

Bivši visoki jugoslovenski funkcioner Živan Berisavljević izjavio je da je potrebno otvoriti arhive “srbijanske političke policije” i Kontraobaveštajne službe (KOS) i ocenio da bi se onda jasno videlo kako je sve pažljivo bilo pripremano u procesu raspada Jugoslavije.

Berisavljević je sinoć na tribini povodom 30. godišnjice “jogurt revolucije” u kojoj je režim Slobodana Miloševića nasilnim putem srušio široku autonomiju Vojvodine rekao da to nije bila nikakva revolucija, već kontrarevolucija.

“Jogurt i antibirokratska revolucija su zapravo bili kontrarevolucija sa duboko nacionalističkim, antijugoslovenskim, antiradničkim sadržajem. Ali, tada skoro niko u Jugoslaviji nije želeo da čuje naša upozorenja”, kazao je Berisavljević i dodao da smo još uvek uskraćeni za sećanja važnih aktera iz tog vremena.

Prema njegovim rečima, dešavanja iz 1988. godine nikako nisu bila “spontana” okupljanja naroda, kako je režim to predstavljao, već organizovano stvaranje populističke pesnice koja se pripremala za udar na Jugoslaviju.

“Narod je bio organizovan u falangu za ostvarivanje ciljeva vlasti”, naveo je Berisavljević.

On je rekao da je Slobodan Milošević bio “najveći vlastohlepac” koga je upoznao u svojoj političkoj generaciji.

“’Ako treba lom – neka bude lom’, rekao je Milošević neposredno nakon što je počeo njegov politički uzlet. On je od tehnokrate vlasti pretvoren u lidera, voljom očeva, dedova i pradedova”, kazao je Berisavljević.

On je optužio i tadašnju “disidentsku opoziciju” da je zapravo radila u sadejstvu sa režimom i dodao da su se njihove izjave i pogledi na Jugoslaviju u potpunosti podudarali sa režimskim.

Sociolog Boško Kovačević složio se sa Berisavljevićem i rekao da je jogurt revolucija bila “klasična kontrarevolucija”, kojom je otvoren proces raspada Jugoslavije, ali najveći broj građana to 1988. godine nije video i shvatao.

“Glavna parola bila je ‘Oj, Srbijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela’. Srbija je danas, nakon svega, iz dva dela, a trećeg dela nema”, naveo je Kovačević.

On je kazao da Vojvodine danas nema, jer nacionalne države poput Srbije ne priznaju autonomije i regije.

Ocenio je da smo umesto socijalizma dobili “divlji kapitalizam”.

“Ovim prostorima su potrebne drugačije ideje, ne pomaže presvlačenje nacionalizma. Što bi rekao pokojni (viskoki jugoslovenski funkcioner) Stipe Šuvar: Od Triglava do Đevđelije, sve kolonija do kolonije”, naveo je Boško Kovačević.

Politikolog Nebojša Vladisavljević rekao je da je danas u Srbiji na delu novi autoritarizam i dodao da nije siguran da će to kratko da traje.

Tribinu je u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine organizovao Savez antifašista Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga